Minden, amit a Bitcoin node futtatásáról tudni érdemes

A Bitcoin egy peer-to-peer hálózat, amelyet konszenzusos szabályok alapján futtatnak. Ezek a szabályok úgy irányítják a tranzakciók érvényesítési folyamatát, hogy a Bitcoin hálózat védve van a tranzakciós csalásokkal szemben anélkül, hogy központosított felépítéshez kellene folyamodnia. A hálózat több node (csomópont) inputjára támaszkodik, amelyek egymástól függetlenül ellenőrzik az új tranzakciókat, és eredményeiket egyéb node-oknak küldik további elemzés vagy ellenőrzés céljából. Ebben a cikkben áttekintjük a Bitcoin node funkcióit, hogy miért érdemes fontolóra venni egy futtatását, és hogy hogyan csináld azt.

Mi az a Bitcoin node?

Bitcoin node lehet minden olyan gép vagy szerver, amely kapcsolódik a Bitcoin hálózathoz, és a tranzakciók részleges vagy teljes hitelesítését végzi. Úgy képzeld el, mintha a számítógépedet összekapcsolnád a Bitcoin hálózattal, és részt vennél a hálózat támadásokkal vagy csalásokkal szembeni védelmében. A Bitcoin csomópontos megközelítése lehetővé teszi a hálózat demokratizálását és a központi irányítás nélküli működést.

Ezzel minden node meg tudja vizsgálni a blokklánchoz adott új tranzakciókat, és megbizonyosodhat arról, hogy azok nem mondanak ellent a Bitcoin tranzakciós előzményeinek. Lényegében, minél több node csatlakozik a Bitcoin hálózathoz, annál robusztusabbá és decentralizáltabbá válik. Nyilvánvaló, hogy a decentralizáció az egyik legfontosabb oka a Bitcoin növekvő vonzerejének és a Bitcoin piac több mint 700 milliárd dolláros értékelésének.

Azonban azt tudni kell, hogy a blokklánc node-nak nem feltétlenül kell bányásznak lennie. Míg az önálló bányászoknak szinte kötelező a Bitcoin node-ok futtatása, egy átlagos Bitcoin node feladata a tranzakciók és blokkok validálása. A Bitcoin bányászok egy lépéssel tovább kell hogy menjenek azzal, hogy extra bányászati ​​hardvert állítanak fel az összetett matematikai problémák megoldására, új blokk keresésére és új tranzakciók betöltésére. Másrészt azoknak, akik egyszerűen csak egy Bitcoin csomópontot futtatnak, meg kell erősíteniük az újonnan alapított blokk és az abban szereplő tranzakciók érvényességét. ‍

Fontos itt megemlíteni, hogy a Bitcoin node-oknak két fő típusa van. Az első a Bitcoin full node, amely igencsak erőforrás igényes eljárás a Bitcoin hálózat validátorává váláshoz. A full node feladata a Bitcoin hálózatban végrehajtott összes tranzakció megerősítése. Ehhez letöltik a Bitcoin főkönyv teljes egészét, és új tranzakciók hozzáadásával frissítik azt. ‍

Ezzel szemben a lightweight node-ok, amelyek a Bitcoin node-ok másodlagos változata, a tranzakciók letöltésekor vagy feldolgozásakor válogatják ki a legfontosabb adatokat. Mint ilyen, az ilyen típusú node-ok tárolási és feldolgozási követelményei nem olyan szigorúak, mint amit egy full node-ot futtató entitástól elvárnak.

Miért futtass Bitcoin node-ot?

Miután megértetted a Bitcoin node alapvető működését, felteheted a kérdést: Miért futtassak egy Bitcoin node-ot? Vagy mik azok az előnyök, amelyek egy Bitcoin node futtatásával járnak? Nos, a Bitcoin node futtatásának leghatékonyabb előnye az a robusztusság, amelyet a Bitcoin hálózatnak nyújt. Mint korábban kiemeltük, minél több node van a Bitcoin blokkláncon, annál nagyobb a hálózat védelme bizonyos típusú támadásokkal szemben. Ezért egy node futtatásával a decentralizáció megőrzésének egyik entitásává válsz. ‍

Egy másik oka annak, hogy fontolóra vedd a Bitcoin csomópont futtatását, az az, hogy első sorból nézheted a Bitcoin ökoszisztémájában végbemenő folyamatokat. Más szavakkal, gyorsan nyomon követheted a Bitcoin blokklánc állapotát, és megállapításaidat felhasználhatod befektetési döntéseid esetén. Emellett a Bitcoin node-ot működtetők számára könnyebb azonosítani a hamis Bitcoint vagy forkolt coinokat. Mivel hozzáférsz a legfrissebb adatokhoz a blokkláncon, meg tudod állapítani, ha valaki ‘double spent coinokat’ akar küldeni neked.

Hasonlóképpen adatvédelmi szempontból is hatékony módszert kínál a Bitcoin tranzakciók végrehajtásához. A Bitcoin node teljes ellenőrzése azt jelenti, hogy nem kell kiadnod a személyes adataidat. Nem úgy mint akkor, amikor harmadik féltől származó tárca szolgáltatást vennél igénybe Bitcoin küldéséhez vagy fogadásához. ‍

Ne feledd, hogy a ‘double spending’ akkor következik be, amikor egy hálózati felhasználó kétszer próbálja meg egyenlegéről elkölteni ugyanazt a Bitcoint. Például, ha egy küldő (A), aki csak 1 BTC-vel rendelkezik, egyidejűleg próbálja azt az 1 BTC-t elküldeni B és C vevőknek, akkor egyértelmű, hogy a küldő megpróbálja duplán elküldeni BTC-jét. A Bitcoin full node felelőssége, hogy a küldő egyenlegét összeegyeztesse a végrehajtott tranzakciókkal, hogy ilyen csalások ne fordulhassanak elő. ‍

Végül a Bitcoin node futtatása környezetbarátabb eszközöket kínál a Bitcoin ökoszisztémában való aktív részvételhez. Tanúi lehetünk annak, hogy a Bitcoin bányászat ​​energiafelhasználásáról mennyit vitatkoznak a környezetvédők és a Bitcoinerek. Ha inkább mentesítenéd magad egy ilyen kényes kérdés alól, és mégis aktívan foglalkoznál a Bitcoin hálózattal, akkor a következő legjobb alternatíva a Bitcoin node működtetése.

Lehet profitot termelni egy Bitcoin node futtatásával?

A bányászattal ellentétben nem jár semmilyen pénzügyi jutalom a Bitcoin csomópont futtatásáért.

Hardverkövetelmények

A full node-ok olyan szerverek, amelyek valós idejű adatokat töltenek le a blokklánc hálózatról, elemzik az adatokat, és a feldolgozott adatokat visszatöltik a hálózatba. Mint ilyen, meg kell felelned a hardver és szoftver minimális követelményeinek ahhoz, hogy ezeket a műveleteket zökkenőmentesen futtathasd.

A minimális hardver specifikációkhoz a következőket javasoljuk:

  • Az asztali gép vagy laptop  legalább 500 gigabájtos HDD-vel vagy SSD-vel és 2 gigabájt memóriával (RAM) rendelkezzen. Vedd figyelembe, hogy a Bitcoin blokklánc teljes letöltéséhez 350 gigabájt tárhelyre van szükség. Sőt, a Bitcoin blokklánc átlagosan heti 1 GB-tal növekszik. Ezért a tárolás az egyik legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venned.
  • Legalább 50 Kbps sebességű internetkapcsolatra lesz szükséged. Ügyelj arra is, hogy internetszolgáltatód ne szabjon alacsony feltöltési vagy letöltési limiteket. Célszerű olyan szélessávú internetcsomagot választani, amelynek nincsenek limitjei.

Szoftverkövetelmények

A Bitcoin csomópont futtatásához speciális szoftverekre van szükség. Rendszerint le kell töltened ezt a szoftvert a hardvereszközre, telepítened kell és el kell kezdened a Bitcoin blokklánc letöltését. Általában több napig tart az egész blokklánc letöltése. A kezdeti blokklánc letöltés után azonban elég csak a Bitcoin főkönyv másolatát frissítened, hogy tükrözze a későbbi tranzakciókat. ‍

Bizonyosan találkozni fogsz a Bitcoin Core szoftverrel, miközben a legjobb alkalmazást keresed a Bitcoin node működtetéséhez.

Mi az a Bitcoin Core, és miért van szükségem rá?

Egy full Bitcoin node futtatásához telepítened kell egy Bitcoin klienst. Jelenleg a Bitcoin csomópont felállításához a legszélesebb körben használt szoftver a Bitcoin Core. Ez a szoftver kompatibilis a népszerű operációs rendszerekkel, beleértve a Windows, Linux és Mac OS operációs rendszereket. Programozási szakértelmedtől függően választhatod a Bitcoin Core Graphical User Interface (GUI) vagy a Bitcoin Core Daemon lehetőségeket. Az előbbi egy megszokottabb és kevésbé technikai felhasználói felületet kínál. Az utóbbi még a legalapvetőbb műveletekhez is parancs utasításokat igényel. ‍

Miután letöltötted a Bitcoin Core alkalmazást, ne felejtsd el újra konfigurálni a tűzfal beállításaidat és a hálózati konfigurációt, hogy a szoftver kimenő kapcsolatokat fel tudjon építeni.

A Bitcoin node futtatásának ezen gyakorlati megközelítésén kívül választhatsz egy kevésbé technikai és erőforrás-igényes módszert. Ekkor egy harmadik fél Bitcoin csomópont szolgáltatását veszed igénybe. Itt a szolgáltató vállalja az összes hardver- és szoftverkövetelmény teljesítését csak a te számodra azért, hogy csatlakoztathasd készülékedet a platform felületéhez, és egy kész Bitcoin node-ot igényelhess. ‍

Egy másik alternatíva a node-ok felhőn való futtatása. Ebben az esetben csatlakoznod kell egy felhőszolgáltatóhoz, és telepítened kell a Bitcoin Core-t oly módon, hogy a tárolási és feldolgozási erőforrásokat outsorce szolgáltatás keretében megkapod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük