A Nokia a metaverzumot használja a világ sörfőzdéinek összeköttetéséhez

Nem mindennapi kezdeményezés mellett tette le a voksát a Nokia – a metaverzumot használja a gazdasági kapcsolatteremtés eszközeként. Az elnyűhetetlen mobiltelefonok gyártásáról elhíresült cég az utóbbi időben a technológiai fejlődés elősegítésére fordítja erőforrásait.

A világ különféle pontjain működő sörfőzdéktől kezdve egészen az elszigetelt, távoli reptereken dolgozó légijármű-szerelőkig, a Nokia mindenkinek segítséget szeretne nyújtani. A metaverzumban rejlő lehetőségeket kiaknázva a Nokia egyszerűbbé szeretné tenni a kapcsolattartást a különböző gazdasági szektorokban. Ennek érdekében a telekommunikációs vállalat fáradhatatlanul dolgozik a megfelelő technológia létrehozásán.

Robert Joyce, a Nokia Oceania technológiai vezetője, elképzeléseikre vonatkozóan elmondta, hogy a metaverzum is nagy szerepet fog játszani terveik megvalósításában. Ezen kijelentésével senkit sem lepett meg, hiszen a vállalat már 2022 októberében kinyilatkoztatta, hogy a metaverzumbeli innovációkban látja a jövőt.

„A tavalyi év folyamán a Nokia két olyan kutatóközpontot is létesített, amelyek magát a metaverzumot, illetve az alapjául szolgáló technológiát vizsgálják”, magyarázta Joyce.

Emellett, a mobilipari óriás 2022-ben egy ausztrál egyetemmel működött együtt s a metaverzumot használva megalkottak egy 5G-hez kapcsolódó kézműves sörfőzdét. A Sydney-ben található University of Technology kutatói a Dortmundi Műszaki Egyetem munkatársaival karöltve a kiterjesztett valóságban tökéletesítik a sörfőzés folyamatát.

Eközben a Nokia Ausztrália déli részén sem tétlenkedett és a metaverzumot arra használta, hogy a Cessna repülőgép-technikusainak segédkezzen a távol fekvő légikikötőkben. Egy virtuális modellen gyakorolhatták a szakemberek a repülőgép alkatrészeinek összeszerelését. Ezúttal is a kiterjesztett valóságot hívták segítségül, valamint a Microsoft HoloLens VR szemüveget.

Nemrégiben Nishant Batra, a vállalat nemzetközi stratégiai és technológiai vezetője, a Világgazdasági Fórumnak arról számolt be, hogy a metaverzum mindenekelőtt az ipar egészére fejti majd ki a hatását és nem a fogyasztói piacra. Nézeteik szerint a fogyasztói metaverzum még gyerekcipőben jár, míg az ipari rövidesen aranykorába lép.

„Az ipari metaverzum alapjaiban változtatja meg azt, ahogyan dolgozunk. A termelékenység serkentése és a biztonság fokozása mellett a rugalmasság új szintjeit is megismerteti velünk”, áradozott Batra.