Nokia: a metaverzum fogja helyettesíteni az okostelefonokat

A Nokia – korábban világelső – mobiltelefon-gyártó vállalat most úgy véli, hogy a metaverzum miatt az okostelefonok elavulttá válnak.

A metaverzum a virtuális valóság (VR) headsetek és a kiterjesztett valóság szemüvegek használatával fog működni, melyek lehetővé teszik majd a felhasználók számára, hogy számos tevékenységben interakcióba lépjenek, így viszont a mostanság igen népszerű okostelefonokra nem lesz többé szükség, állítja a Nokia. A közismert vállalat szerint a metaverzum hozza majd el a mobiltelefon-trend bukását.

Bár a telefonok továbbra is létezni fognak, az évtized második felében a metaverzum adta élmények olyan intenzívek lesznek, hogy sokan a kezükbe sem vesznek többé okostelefont, hiszen a kommunikáció elsődleges színtere a virtuális valóság lesz.

Bár a kiterjesztett valóságot használó eszközöknek még van hova fejlődniük, a Nokia úgy véli, hogy a közönség érdeklődése meg fog nőni az ilyen eszközök iránt – nyilatkozta Nishant Batra, a Nokia stratégiai és technológiai vezetője.

A Nokia digitális jövőjének kulcsai

A fogyasztói területen a Nokia úgy véli, hogy ennek a digitális alapú világnak a felemelkedése több fontos tényezőtől függ majd, többek között attól, hogy az olyan vállalatok, mint a Meta, milyen lendületet adnak a metaverzum trenddé válásának.

A technológia széles körű elfogadása mind a vállalatok, mind a fogyasztók részéről kritikus fontosságú lesz ahhoz, hogy valóban beinduljon, és az a megfizethető, ergonomikus, vezeték nélkül csatlakoztatható VR- és AR-eszközök elérhetőségétől is függ.

Ezen a területen bizony van még hova fejlődni, ugyanis a metaverzum-headsetek ára igen borsos. A Meta például júliusban 400 dollárra emelte az alap headset árát. A hónap elején a vállalat egy prémium opciót is bemutatott, a Quest Pro VR-t, amelynek ára 1500 dollár.