A OneCoin kriptokirálynő a legkeresettebb bűnözők listájára került

Újabb fejlemények a kriptovilág történetének egyik leghíresebb csalásával kapcsolatban

A kriptokirálynő megnevezésről bizonyára mindenkinek az enyveskezű, évek óta bujdosó Ruja Ignatova jut eszébe. Hölgyünk 2017-ben tűnt el a radarról. Ez idő óta jó pár izgalmas sztorit hallhattunk vele kapcsolatban. Ilyen például 2020-as év augusztusi híre, amikor is testvére fontos információkat osztott meg velünk, és nővére ellen vallott. Ruja azóta is gondoskodik arról, hogy ne feledkezzünk meg róla. Körülbelül 8 hónapja egy videó került napvilágra, amelyben állítólag a kriptokirálynő szerepel és ígérget csupa szépet, csupa jót a hihetetlenül naiv OneCoin híveknek.

Az Europol legkeresettebb bűnözők listájára került

Az ügynökség közölte, hogy Ignatovat “azzal gyanúsítják, hogy világszerte arra ösztönözte a befektetőket, hogy ebbe az értéktelen “valutába” fektessenek. 5000 eurós jutalmat ajánlott fel minden olyan információért, amely az állítólagos bűnügyi főnök letartóztatásához vezet.

Ruja Ignatova, kriptokirálynő

Ignatova a OneCoin-t 2014-ben hozta létre, azt állítva, hogy ez lesz az a token, amely kiváltja a Bitcoint.

“Mi vagyunk a Bitcoin-gyilkosok. Gyorsabbak, biztonságosabbak és olcsóbbak vagyunk” – ígérte.

Persze azóta kiderült, hogy mindezek az ígéretek hamisak voltak, mert a coin még a blokkláncra sem került fel. Ehelyett magára költötte a pénzt, és a OneCoinról kiderült, hogy csak egy Ponzi-csalás. Az ügyészek elmondták egy amerikai bíróságnak, hogy a rendszer egy többszintű piaci hálózatként működött, amely a tagokat mások toborzásáért jutalmazta.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy ténylegesen mennyi volt a rendszer vesztesége. Egyes jelentések ezt az összeget 88 millió euróra becsülik, mások szerint ez a pénzösszeg jóval magasabb is lehet.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) azonban, amely egyike azoknak, akik elfogatóparancsot adtak ki ellene, azt állította, hogy “a világszerte okozott kár valószínűleg több milliárd amerikai dollárra tehető”. A New York déli körzetében benyújtott beadványok szerint ez a kár meghaladhatja a 4 milliárd dollárt.

Letartóztatták Ruja Ignatova testvérét

Testvére, Konsztantyin Ignatov lett a projekt nyilvános arca, miután nővére eltűnt. 2019-ben Los Angelesben tartóztatták le táviratcsalás és kriptopénzcsalás vádjával. Jelenleg azonban az FBI-nak segít a húga letartóztatásában, miután bűnösnek vallotta magát a vádakban. Ignatov szerint a kriptokirálynő már mintegy 500 millió eurót vont ki a befektetőktől összegyűjtött pénzből.

Egy határozat azt is kiemelte, hogy a nő megváltoztathatta a megjelenését, tekintettel a birtokában lévő jelentős pénzügyi forrásokra.