A OneCoin társalapítója bűnösnek vallotta magát pénzmosás vádjában

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium pénteken bejelentette, hogy Ruja Ignatova “kriptokirálynő” társa és a OneCoin társalapítója, Karl Sebastian Greenwood bűnösnek vallotta magát a OneCoin átveréssel kapcsolatos csalás és pénzmosás vádjában a szövetségi bíróságon.

“A OneCoin alapítójaként és vezetőjeként Karl Sebastian Greenwood a valaha volt egyik legnagyobb nemzetközi csalási rendszert működtette.” – mondta Damian Williams amerikai ügyész a megosztott közleményében. “Greenwood és társai, köztük a szökésben lévő Ruja Ignatova, dollármilliárdokat csaltak ki gyanútlan áldozatoktól, azt állítva, hogy a OneCoin lesz a “Bitcoin-gyilkos” kriptovaluta. Valójában a OneCoin tokenek teljesen értéktelenek voltak.

OneCoin per

A 2014-ben Ruja Ignatova és Greenwood által indított OneCoin-t egy globális multi-level marketing hálózaton keresztül bányászható kriptopénzként forgalmazták és értékesítették. A tagok jutalékot kaptak azért, hogy másokat is toboroztak a “kriptopénz” csomagok megvásárlására. A Bitcoinnal, az Ethereummal vagy a Dogecoinnal ellentétben a OneCoin nem volt bányászható, mivel blokklánca nem is létezett.

Greenwoodot 2018. júliusában tartóztatták le Thaiföldön, és 2018. októberében kiadták az Egyesült Államoknak. Ignatovát 2017-ben látták utoljára egy Athénba tartó kereskedelmi járaton. 2022. júniusában Ignatova, akit 2017 októbere óta nem láttak, felkerült az FBI tíz legkeresettebb személyének listájára.

A OneCoin alapítói több mint 4 milliárd dollárnyi kárt okoztak

Az ügyész szerint Greenwood “globális mester forgalmazóként” és annak a többszintű marketinghálózatnak a vezetőjeként tevékenykedett, amelyen keresztül a nemlétező kriptovalutát értékesítették. Az Igazságügyi Minisztérium szerint az áldozatok világszerte több mint 4 milliárd dollárt vesztettek az átverésben.

Williams szerint Greenwood vezetése alatt minden tevékenység arra irányult, hogy a hétköznapi embereket világszerte rávegyék, hogy váljanak meg nehezen megkeresett pénzüktől, és hogy saját zsebeit többszáz millió dollárral tömje meg. Williams rámutat a Greenwood és más OneCoin beavatottak közötti e-mailekre is, amelyekben részletezik a csalásból való ‘exit stratégiájukat’.

2022. december 7-én Williams kérésére nyilvánosságra hozták a nyomozati dokumentumokat. A dokumentum részletesen ismerteti az összeesküvéses csalás és pénzmosás vádját Frank Schneider volt luxemburgi hírszerzési tisztviselő ellen is, aki a OneCoin krízis menedzsereként tevékenykedett a 2020-as esküdtszéki meghallgatás után.

Közben az FBI felvette Ruja Ignatovát, az önjelölt Kriptokirálynő néven elhíresült alapítót is a tíz legkeresettebb szökevény listájára. Az ügynökség 100.000 dolláros jutalmat ajánl fel az Ignatova elfogásához vezető információkért.