Férfiként bujkálhat a OneCoin kriptokirálynője

A OneCoin rejtélyes módon eltűnt feje, Ruja Ignatova, más néven kriptokirálynő, feltételezések szerint már férfi lehet rövid hajjal és szakállal. Ez derül ki azokból a vázlatokból, amelyek megmutatják, milyen változásokon mehetett keresztül a hírhedt üzletasszony, hogy elkerülje az elfogást.

Ignatova az egyetlen nő az FBI 10 legkeresettebb szökevényének listáján. 2017-ben, a OneCoin Ponzi-rendszer bukása után tűnt el a 40 éves bolgár nő, akit azóta is köröznek a hatóságok, de még mindig nem akadtak a nyomára.

Az FBI és az Europol úgy véli, hogy a kriptokirálynő még él, viszont akkor jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy hogy nem lehet a megtalálni?

Brian McColl, a TradingPedia elemzője szerint Ignatova valószínűleg a külsejét illetően drasztikus változáson ment keresztül, ezért nem sikerült még a nyomozók hálójában fennakadnia.

“Egy bűnügyi fantomkép-rajzolót bíztunk meg azzal a feladattal, hogy a 2017-es eltűnése előtt rendelkezésre álló fotók alapján vizsgálja meg, hogyan nézhet ki ma Ruja Ignatova” – mondta McColl.

“Megkértük őket, hogy adjanak hozzá öt évnyi öregedést, és vizsgálják meg azt is, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy hízzon vagy fogyjon, szépészeti beavatkozásokon menjen keresztül, és akár a végletekig menjen el, például a nemváltoztatásig” – tette hozzá.

A TradingPedia közzétett egy katalógust nyolc olyan arcról, amelyet Ignatova a bűnüldöző szervek kijátszására irányuló stratégiája részeként vehetett fel. McColl elmagyarázta, hogy Ignatova roma származású, és ez jelentette a kiindulópontot a vázlattervekhez.

“A roma emberek nagyfokú specifitást őriznek a genetikájukban és következésképpen a fenotípusukban a H-M82-es haplocsoport (Y-kromoszóma haplocsoport) miatt, amely a balkáni romák egyik fő vonalcsoportja. A magasságuk többnyire alacsony, ritkán közepes. Az egyenes, sötét haj és a sötét szemek szintén jellemzőek a bolgár romákra” – mondta McColl.

Vannak olyan feltételezések, hogy Ruja Ignatova luxusban él Dubaiban. Erre utalt Jamie Bartlett egy BBC-podcastja, amely a múlt hónapban jelent meg. Többen úgy vélték, hogy Délkelet-Ázsiában – konkrétan Thaiföldön – is látták.

A BBC birtokába jutott dokumentumokból kiderült, hogy Ignatovát az Egyesült Arab Emírségek királyi családjával, Faisal bin Sultan Al Qassimi sejkkel hozták kapcsolatba.

Ignatova állítólag egy 20 millió dolláros villát vásárolt az Egyesült Arab Emírségekben, ahol talán már fél évtizede bujkál.

A BBC azt is kiderítette, hogy megamilliós üzletet kötött az emirátusbeli királyi herceggel, Szaúd bin Faisal Al Qassimi sejkkel. Al Qassimi köztudottan a kriptopénzek rajongója. Állítólag 2015-ben 230 ezer bitcoint adott el Ignatovának több mint 48 millió dollár értékben.

Egyesek azt feltételezik, hogy Ignatova a bolgár rendőrségtől vásárolt információkat. Azt mondják, ez lehet az oka annak, hogy az elmúlt öt évben egyszerűen nem akadtak a nyomára.