A PayPal társalapítója előre figyelmeztet – bármikor jöhet a tech óriás feketelistája

A PayPal egyik társalapítója, David Sacks, nemrégiben óva intette a nagyközönséget egy lehetséges “tiltólistával” kapcsolatban. 

Elmondása szerint a befolyásos technológiai vállalatok és a politikai életben tevékenykedő szervek szinte bármelyik pillanatban előrukkolhatnak egy számukra előnyös feketelistával. A lajstromba ellentmondásos innovátorok, társaságok és vállalkozások kerülnének be.

Komikus, hogy a kriptovaluták pedig az éppen ehhez hasonló problémák megelőzésének érdekében jöttek létre a múltban.

Sacks a Common Sense with Bari Weiss nevezetű blog (amely egyébként a Substack platformján érhető el) olvasóit figyelmeztette első körben. Nyilatkozata alapján a PayPal-hoz hasonló pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok együttes erővel azon munkálkodnak, hogy egy úgynevezett “no-buy” (vagyis “ne vásárold meg”) listát hozzanak létre. A szóban forgó jegyzék a “no-fly” lista egy kifordított és továbbgondolt változata, amely valójában egy utazói feketelista – ergo a rajta lévő személyek nem utazhatnak repülővel be/ki az adott országba.

A különbség a két lista között viszont az, hogy míg a beutazásról szóló jegyzéket az államigazgatás komponálja meg, addig az árucserével foglalkozót privát cégek kreálják. Az egyes társaságok közti nézeteltéréseket legtöbb esetben az eltérő politikai álláspontok okozzák.

A PayPal pénzügyi cenzúrája már a láthatáron van

Érhető módon Sacks az efféle kirekesztést, amely a vitatott politikai nézeteken alapszik, a szólásszabadság eltiprásának tartja.

1999-ben, amikor hozzájárultam a PayPal megszületéséhez, az egész koncepció rendkívül formabontónak számított. Lehetővé tettük az átlagemberek számára, hogy a nagy pénzügyi intézetek bevonása nélkül is képesek legyenek elindítani saját vállalkozásukat. Ámde ezzel a húzásával a PayPal szembefordul azzal az eszmével, amely miatt kezdetben létrejött. Jelen pillanatban pedig ők ösztönzik leginkább a mozgalmat, amely korlátozná azokat a feleket, akik meglátásuk szerint nem méltóak az őket övező tekintélyre.

PayPal

Ez év januárjában a cég leblokkolt egy közösségi finanszírozás által működő keresztény weboldalt, amiért arra gyűjtöttek pénzt, hogy tüntetőket szállítsanak Washington-ba. Ezután februárban bejelentették, hogy a PayPal együttműködik a Southern Poverty Law Center-rel annak érdekében, hogy letiltsanak felhasználókat a platformról. Ezen a héten pedig kihirdették, hogy társulnak a Anti-Defamation League szervezettel azért, hogy átvizsgáljanak és eltávolítsanak fiókokat az oldalról.

A vállalkozó szerint ezen megmozdulások gátlástalan politikai célokat szolgálnak, s korlátozzák azokat az ártalmatlan szervezeteket, amelyeknek minden joguk meg van a működéshez.

A kriptovaluták jelenthetik a megoldást a problémára

Sacks a következő kérdést tette fel: „Ha egy személy véletlenül a “no-fly” listán köt ki, legalább beperelheti vagy kérvényezheti a kormányt a hiba orvoslására. Azonban, ha valaki felkerül a “no-buy” feketelistára, amelyet magánvállalkozások szindikátusa hozott létre, akkor vajon kihez fordulhat segítségért?

A kérdésre válaszolva, a kirekesztettek a blokkláncok használatához folyamodhatnak. Ugyanis a cenzúra-ellenes mivoltuk az egyik legszimpatikusabb jellegzetessége a kriptovalutáknak. Más szóval: decentralizáltak, nem igényelnek semmiféle engedélyt és képtelenség felülvizsgálni őket. Amikor egy, a Bitcoin-hoz hasonló blokklánchoz csatlakozol, az nem kérdezi meg, hogy ki vagy, milyen nézeteket vallasz vagy kire fogsz szavazni a következő választáson. Pontosan úgy, ahogyan a pénzügyi szektorban is működnie kellene a dolgoknak.

Kérdéses, hogyha ez bekövetkezik, akkor az milyen hatással lesz a PayPal és a kriptovaluták (leginkább a BTC) kapcsolatára. Mindenesetre, az még a jövő zenéje.