A piaci hangulat elemzése létfontosságú a kriptovaluták piacán

Bármennyire is furcsának tűnhet, a pénzügyi piacokon nem csak azokat az indikátorokat kell figyelni, amelyek tényleges adatokon alapulnak. Fontos figyelembevenni a piaci hangulatot is, amely a befektetők érzéseit, gondolatait és hangulatát mutatja egy adott eszközzel kapcsolatban. Ezek nem tükrözik mindig a konkrét piaci mozgásokat és fundamentális elemzésből nyerhető eredményeket, de komoly hatással lehetnek az árakra. A piaci hangulat elemzésével megpróbálhatjuk megjósolni a várható ármozgásokat. És ez különösen igaz a kriptovaluták világára, ahol a résztvevők nyilatkozatai, megérzései, tweetjei is komoly értékkel bírnak.

Sokszor a piaci hangulat mozgat mindent

Mert ugye alapvetően egy kripto árát a kereslet és kínálat határozza meg. Ezek könnyedén változhatnak kormányzati döntések, sajtóban megjelent közlemények vagy éppen bizonyos népszerű emberek posztjai miatt. A technikai (erre itt egy példa) és a fundamentális elemzés (néhány példa rá itt) mellett a piaci hangulat vizsgálata nagyon fontos eszköz sok kereskedő rövid- és középtávú elemzéseinek eszköztárában. A piaci hangulat a kereskedők és befektetők kollektív nézőpontját mutatja egy adott eszköz irányában. Ez minden pénzügyi piacon létezik, beleértve a kriptovalutákat is. Viszont a pozitív piaci hangulat nem biztos, hogy pozitív piaci helyzetet fog kialakítani. Néha a pozitív piaci hangulat egy piaci korrekció vagy éppen medve-típusú piac megjelenése előtt tapasztalható.

A piacon uralkodó hangulat sok esetben nem veszi figyelembe az adott eszköz fundamentális értékeit, viszont sokszor kapcsolódhatnak egymáshoz. Hiszen gondoljunk csak a Dogecoinra, amelynek árát a közösségi médiában kialakult népszerűsége és a pozitív piaci hangulat hajtja felfelé. A legtöbb Dogecoin-birtokos anélkül vett coint, hogy tisztában lett volna a célokkal, projektekkel, adatokkal, egyszerűen csak megláttak egy tweetet és máris vásároltak. Így amikor döntéseket hozunk vagy elemzéseket készítünk, célszerű a technikai és a fundamentális elemzés mellé a piaci hangulat elemzését is hozzácsapni. Ennek segítségével ugyanis jobban megérthetjük a rövidtávú mozgásokat és felfedezhetünk lehetséges profitlehetőségeket. Sőt, egy FOMO kapcsán el tudjuk majd dönteni, hogy tényleg van benne valami, vagy csak a csordaszellem érvényesül.

De hogyan lehet a piaci hangulatot elemezni?

  • Először is mindenképpen kezdjünk el olvasgatni hivatalos fórumokat, Telegram-csoportokat és közösségi médiában megjelenő posztokat. Természetesen kezeljük ezeket fenntartással, de tudnunk kell, hogy mi zajlik a fő közösségekben.
  • Mindenképpen napi szinten kövessük a kriptovaluta-szektorban zajló eseményeket megbízható oldalak segítségével.
  • Figyeljük a “bálnák” által végrehajtott tranzakciókat. Ezek ugyanis sok kriptobefektető számára biztosítanak útmutatást és ezáltal befolyással lehetnek a piaci hangulatra is. Ilyen “bálna-követő” botokat találhatunk Telegramon és Twitteren is.
  • Rengeteg piaci hangulat indikátor és árjelzés létezik, ezeket a különféle statisztikákat közlő oldalakon figyelhetjük. Ugyanígy, a Google keresések száma is mutat trendeket, hiszen ha növekszik a “Hogy vehetek Dogecoint” keresések száma, az a piaci hangulatról is árulkodik.

Fontos megemlíteni, hogy sok esetben magunknak kell elvégeznünk a kutatási feladatot, hiszen a legtöbb létező piaci hangulat indikátor jelenleg a Bitcoinra vagy éppen az Ethereumra fókuszál. A legtöbb altcoin esetén nekünk kell olvasgatnunk, trendeket figyelnünk és így tovább. Akárhogy is, ha komoly döntéseket akarunk meghozni, akkor a technikai és fundamentális elemzés mellé oda kell tennünk a piaci hangulat elemzését is. Már az is annak számít egyébként, ha fórumokat, kapcsolódó portálokat olvasgatunk. És a piaci hangulat elemzése különösen fontos a kriptovaluták piacán. Főleg azért is, mert a blokkláncok és a kriptopiacok még mindig elég kicsik, így a hangulatok, a tweetek és a megérzések komoly ármozgásokat generálhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük