Már csak öt Bitcoin bányászgép nyereséges a piaci korrekció után

Elég brutális zuhanást élt meg a bitcoin árfolyama a hét végén, még az 55 ezer dolláros sáv alá is benézett. Aktuálisan már majdnem ismét 57 ezer dollár ( BTC Price BTC Price ), ettől függetlenül a nagy korrekciónak komoly hatásai voltak és vannak a kriptobányászokra. A jelentős áresés ugyanis azzal járt, hogy elég sok bányászgép működési hatékonysága és nyereségessége a szakadék szélére került. Az F2Pool, az egyik vezető Bitcoin-bányászati pool jelentése kiemeli, hogy a piacon lévő számos bányászgép közül csak egy maroknyi nyereséges a jelenlegi gazdasági körülmények között. Az F2Pool elemzése szerint mindössze öt ASIC modellel lehet még profitálni a jelenlegi Bitcoin árszinteken.

Ezek közé tartozik az Antminer S21 Hydro, az Antminer S21, az Avalon A1466I, az Antminer S19 XP Hydro és az Antminer S19 XP. Ezek a gépek 39581 és 53187 dollár között válnak nullszaldóssá, így a nyereségesség utolsó bástyáinak is nevezhetőek. Az olyan modellek, mint a Whatsminer M56S++, éppen a határon mozognak a bitcoin jelenlegi árát figyelembe véve, ami rámutat azért, milyen csekély profitesélyük van az ilyet üzemeltető bányászoknak.

A bitcoin piaca most kifejezetten volatilisnek nevezhető

A BTC-hálózat is reagál a helyzetre, a bányászathoz és a tranzakciók feldolgozásához felhasznált teljes számítási teljesítmény, a hashráta jelentősen bezuhant.

Ez a csökkenés részben annak tudható be, hogy a kevésbé hatékony bányászok teljesen leálltak vagy leépítették működésüket a BTC legutóbbi felezését követően. Akkor emlékezhetünk, a blokkjutalmak 6,25-ről 3,125 BTC-re csökkentek. Pénteken a bányászati nehézség öt százalékkal csökkent, így a még megmaradt bányászok könnyebben találhatnak blokkot. Ez a kiigazítás segíthet stabilizálni a bányászati bevételeket azok számára, akik még mindig a játékban vannak. Viszont a kiigazítások ellenére a bányászok általános jövedelmezősége továbbra is nyomás alatt van. Nem csak az egyes bányászok, de az egész piac számára is komoly kihívások várhatóak a következő időszakban is.

A BTC az elmúlt héten keménynek nevezhető, 10%-os esést szenvedett el, ami hozzájárult a teljes piaci kapitalizáció 4,1%-os csökkenéséhez a kriptopiacon. Ez több mint 100 milliárd dolláros veszteséget jelentett az elmúlt nap során. A visszaesés komolyan érintette a piaci szereplőket is. A Coinglass adatai szerint egyetlen nap alatt több mint 200 ezer pozíció került felszámolásra, amelyek összeértéke több int 580 millió dollár.