Esik a bitcoin árfolyama és a legrosszabb még csak most jöhet

A Bitcoin árfolyama 2024 februárja óta nem látott mélypontra süllyedt.

A kriptovaluta piac az elmúlt 24 órában teljesen kivérzett, és a piaci kapitalizáció napi szinten majdnem 10%-os csökkenést mutat.

Bitcoin árfolyam mélypont

A vezető digitális eszközök többsége jócskán mínuszban van, alig van olyan, amit elkerült a negatív trend.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A német kormány közelmúltbeli tevékenysége a Bitcoin piacán jelentős eladási nyomást eredményezett, ami az elmúlt 30 nap során a BTC árfolyamának 18%-os visszaesését okozta. Justin Sun, a TRON blockchain alapítója és a BitTorrent vezérigazgatója felajánlotta, hogy enyhíti a folyamatos Bitcoin eladás hatását azzal, hogy felvásárolná Németország 2 milliárd dolláros Bitcoin-készletét.

Az Egyesült Államok Columbia Kerületi Bíróságának bírója, Amy Berman Jackson szerint a kriptovaluták nem minősülnek értékpapírnak. És a BNB token másodlagos értékesítése sem minősül ezek kereskedelmének. A bíróság megállapította, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) nem igazolta, hogy a másodlagos piaci értékesítésben résztvevő vásárlók a BNB-t nem más céllal, hanem nyereségszerzési céllal szerezték meg. Ez pedig a Howey-teszt (a Legfelsőbb Bíróság által felvázolt jogi keret annak meghatározására, hogy egy ügylet befektetési szerződésnek minősül-e) teljesítésének egyik kulcsfontosságú kritériuma.

Az Amber Japan, a globális Amber Group japán leányvállalatának felvásárlásával, a  Sony Group hivatalosan is belépett a kriptotőzsdei szegmensbe. A legújabb lépés a Sony azon stratégiájának része, amellyel diverzifikálni kívánja portfólióját.

Európa legnagyobb Bitcoin bányászcége, a Northern Data AG bejelentette, hogy tőzsdei bevezetést (IPO) tervez az Egyesült Államokban, 10 és 16 milliárd dollár közötti értéken. A tőzsdei bevezetés, amelyet a Nasdaq tőzsdén hajtanak végre, a tervek szerint 2025 első felében zajlik majd és a nyilvános bevezetés előtt kisebbségi részesedést is eladhatnak a befektetőknek. A hír bejelentését követően a Northern Data részvényei a XETRA tőzsdéjén több mint 5%-kal emelkedtek.

Az elemzők szerint a legrosszabb még hátra van

A Bitcoin 53 ezer dollárra zuhan péntek hajnalban, de az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a legrosszabb még hátra lehet.

A szakértők szerint a Bitcoin árfolyama akár 50 000 dollár alá is süllyedhet, de az erős makrokörülmények és a megrögzött „buy the dip”- azaz a visszaesések felvásárlását célzó mentalitás miatt még nincs minden veszve a BTC piacán.

A Bitcoin július 5-én 53 600 dollárig zuhant a Coinbase kriptotőzsdén. Február óta először kereskedtek ezen a szinten. Bár az árfolyam azóta visszatalált az 54-55 ezer dolláros zónába, ez még mindig 13%-os csökkenést jelent 24 óra leforgása alatt.

Az elemzők szerint az eladások nagy része az Mt. Gox hitelezői visszafizetéseiből fakadó félelmekre vezethető vissza. Júliusban körülbelül 8 milliárd dollár értékű BTC kerülhet a piacra, ami miatt a következő napokban tovább romolhat a Bitcoin árfolyama.

“A hangulat most sokkal inkább medvepiaci, mint optimista. Az eladási tevékenység, amelyet látunk egyértelműen nyugtalanítja a befektetőket, ami gyakran nagyobb eladásokhoz vezet” – mondta az eToro elemzője.

Emiatt elképzelhető, hogy jövőhéten már az 50 000 dolláros szinttel néz majd farkasszemet a Bitcoin árfolyama, ami mindenképpen kulcsfontosságú pszichológiai szint lehet a továbbiakat illetően.

“Rövid távon gyengülésre számítunk, amíg nem kapunk egy katalizátort, amely felfelé hajtja az árat” – tette hozzá.

Hasonlóképpen, a Swyftx elemzője, Pav Hundal azt mondta, hogy a Bitcoin árfolyam-akcióját illetően a legrosszabb még csak most következik.

„A Bitcoin hatalmas eladási nyomással találkozik hamarosan egy olyan piaccon, amely amúgy is apatikus volt.”

A makrofeltételek hosszú távon továbbra is pozitívak. De rövid távon az 50 ezret és potenciálisan alacsonyabb szinteket is tesztelhetjük. Most az 52 000 dollár lett a legfontosabb támasz a BTC árfolyam pályáját tekintve.

Amiről senki nem akar beszélni

Az Mt. Gox károsultak kifizetése 8,2 milliárd dollár értékben helyez további eladási nyomást a Bitcoin árfolyamára.

Az elemző szerint az onchain mozgások arra utalnak, hogy az Mt. Gox hitelezői már el is kezdték az értékesítést.

Mt.Gox bitcoin értékesítés

Egy elemző az X-en a fenti ábrát osztotta meg az alábbi gondolattal:

“Egyetlen Bitcoiner sem fogja ezt hangosan kimondani, de a 8,2 milliárd dolláros BTC készletnek a nagy részét a volt ügyfelek el fogják adni.”

Ne felejtsük el, ezek az ügyfelek lassan 10 éve várják, hogy hozzájussanak a Bitcoinjaikhoz, amik az évek során hatalmas profitot hozott nekik.

Miért várnának tovább?

A Bitcoin mindeközben egész júniusban csökkenő tendenciát mutatott, és 2024 második negyedévében már közel 18%-os veszteséget könyvelhetett el.

Bitcoin árfolyam esés

Az elemző szerint azonban az Mt. Gox hitelezői által értékesített készletek potenciálisan visszavetheti a Bitcoint a medvepiaci területre.

“Megértem, hogy ez ellentmondásos, de a jelenlegi alacsony kereslet mellett ez az esemény könnyen visszaküldheti a BTC-t egy kemény medvepiacra.”

Az utolsó negyedév hozhat fordulatot a piacon

A rövid távú medvepiaci kilátások ellenére több ok is van arra, hogy a befektetők a hosszú távú időhorizontot szem előtt tartsák.

Több katalizátor is megfordíthatja az árfolyam trendjét az utolsó negyedévben:

  • Egy Ethereum ETF teljes elfogadása a SEC-től nagy lökést jelentene a kriptopiac számára, különösen ha ezt további altcoin ETF-ek is követik majd.
  • A Federal Reserve szeptemberi és decemberi esetleges kamatcsökkentése jó alap lehet a kockázati tőke beáramlásának
  • A Bitcoin-párti Donald Trump megválasztása pedig teljesen új síkra helyezheti a szektort.

Hol állhat meg a bitcoin árfolyam esés?

A hosszútávú szemlélet mellett most tagadhatatlanul mindenki azt keresi, hol állhat meg a Bitcoin árfolyam esése.

A népszerű kereskedő Matthew Hyland számára a radar most az 52 000 dolláros támaszon van.

Ez képezi a Bitcoin szupertrend-mutatójának alsó szintjét a heti időkeretekben. Ez egy alapot ad a március közepén elért 73 800 dolláros történelmi csúcs óta fennálló árhoz képest.

Bitcoin supertrend mutató

A Supertrend vonala lehatárolja a BTC/USD vételi és eladási fázisait. A pár 2022 vége óta van a szupertrendvonal felett. Ekkor ért véget a Bitcoin utolsó medvepiaca.

A korábbi Bitcoin bikapiacokat figyelve a jelenlegi visszaesés a mindenkori csúcsokhoz képest még mindig szerény.

Bitcoin árfolyam visszahúzások

2016 óta a BTC/USD többször 38%-ot süllyedt az emelkedő trend során. Ez alapján a kapitulációs cél valahol 45 750 dollár lehet. Ez az a szint, ahol a Blackrock ETF bejelentésekor állt az árfolyam ahonnan elindult felfelé tavaly ősszel.

Adam Back, a Blockstream alapítója a jelenséget kommentálva bírálta a változékony piaci hangulatot. Véleménye szerint a Bitcoin tulajdonosoknak most lehetőségük nyílik növelni a Bitcoin és a MicroStrategy részvények kitettségét. A Microstrategy a legnagyobb BTC-készlettel rendelkező nyilvánosan kereskedett vállalat. A cég árfolyama az utóbbi 1 hónapban 25%-ot esett, de még így is 100%-os pluszban van a fél éves időkeretet tekintve.

„Emlékeztetőül nézzünk kicsit távolabbra. A korábbi emelkedő trend esetén fél tucatszor történt -30%-nál nagyobb csökkenés. Most még csak -26%-nál tartunk” – írta az X-en.

Valójában a legutóbbi visszahúzások kevésbé tűnnek mélynek, mert az emberek elfelejtik a szokásos bikapiaci mintát. Nem szabad pánikba esik.

A Bitcoin története ismétli önmagát

A nyugtalan hangulat közepette a mínusz mértékét a népszerű kereskedő és elemző, Rekt Capital is felrajzolta.

BTC USD grafikon

Ez a visszahúzás -21%-ot eredményezett az elmúlt 45 napot tekintve. Ebben a ciklusban az átlagos visszahúzási mélység -22%, az átlagos visszakövetési időtartam pedig 42 nap – számolta ki.

„A visszakövetési mélységet tekintve ez mondhatni egy átlagos piaci viselkedés. A visszahúzás időtartamát tekintve volt átlagon felüli.”

Hosszú távon – tette hozzá egy további X-bejegyzésben egy összehasonlító diagram mellett – a BTC ártörténete ismétli önmagát.

BTC USD árfolyam összehasonlításBTC/USD összehasonlító diagram. Forrás: Rekt Capital