A Playboy az Ethereum zuhanása miatt 5 millió dollárt bukott NFT kollekcióján

A Hugh Hefner nevéhez köthető Playboy nemrégiben 4,9 millió dolláros veszteségről számolt be a birtokában lévő Ethereum árzuhanása okán. Az anyavállalat, a PLBY Group, a kriptotél által előidézett könyörtelen körülményeket jelölte meg indokként. 

A Playboy 2021-ben robbant be a kriptovilágba saját NFT kollekciójával, ami a Rabbitars fantázianevet kapta. A cégnek sikerült meglovagolnia a nem helyettesíthető tokeneket övező őrületet és az alkotások kifejezetten sikeresnek bizonyultak.

A Playboy sokat bukott az Ethereum árfolyam csökkenésén

A vállalat által a csütörtöki napon, azaz március 16-án, benyújtott 10-K űrlap szerint a szóban forgó digitális eszközök értéke 2022 végén 327 000 dollár volt. Ez meglehetősen nagy hanyatlást mutat, hiszen tavaly szeptemberben, a PLBY adatai alapján, értékük 1,75 millió dollárra rúgott.

Ez annak tudható be, hogy a Rabbitars két évvel ezelőtti megjelenése óta az ETH vételára körülbelül 60%-kal visszaesett.

A PLBY saját digitális eszközeit „korlátlan immateriális javaknak” tartja. Így sajnálatos módon ki vannak téve annak, hogy piaci értékük jóval valós csereértékük alatt mozogjon. Az értékvesztés ilyen esetekben szimplán elkerülhetetlen.

„A 2022-es év során egy Ethereum ára a piacon 964 és 3 813 dollár között ingadozott. A tulajdonunkban álló minden ETH értéke a végelszámolás időszakában a legalacsonyabb árfolyamon lett nyilvántartásba véve”, olvasható a beszámolóban.

„Ebből adódóan, az Ethereum árfolyam csökkenése komoly hatást gyakorolhat a vállalat által termelt profitra és az eszközök könyv szerinti értékére is. Ez akkor mozdulhat el pozitív irányba, ha az üzleti mérlegben vezetett eszköz kereskedése újra nyereséges.”

A Playboy-nak egyébként hosszú múltja van az NFT-kkel, a BTC-vel és a blokklánc technológiával is. 2018-ban azt tervezte a cég, hogy egy Vice Indusrty Token (VIT) névre keresztelt tokent vezet majd be platformjain. Ez nem került megvalósításra, de a kriptót arra használták volna, hogy megjutalmazzák az aktív olvasókat. Mielőtt a Playboy az Ethereum felé vette az irányt, egy saját kriptotárca piacra dobását is fontolgatta, azonban az NFT-k lettek a befutók végső soron.

A kriptotél következtében viszont a Rabbitars kreációk iránti kereslet is alábbhagyott és sokan próbálják áruba bocsátani őket.