A Poloniex regisztrálatlan digitális eszköztőzsde, brutális büntetést fizet a SEC-nek

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) bejelentette, hogy a Poloniex beleegyezett több mint 10 millió dollárnyi büntetés kifizetésébe. A vád egy be nem jegyzett online digitális eszköztőzsde működtetése volt. Emellett digitális eszközök vételének és eladásának megkönnyítésére szolgáló kereskedési platformot is futtatott szabálytalanul.

A SEC végzése megállapítja, hogy 2017 júliusától 2019 novemberéig, a Poloniex olyan webalapú kereskedési platformot üzemeltetett, amely megkönnyítette a digitális eszközök – értékpapíroknak minősülő digitális eszközök – vételét és eladását. A felügyelet szerint a Poloniex nem regisztráltatta magát értékpapír tőzsdeként, és nem működött a regisztráció alóli mentesség alapján.

A SEC végzése megállapítja továbbá, hogy 2017 augusztusában vagy annak környékén a Poloniex alkalmazottai belsőleg kijelentették, hogy a piaci részesedés növelése érdekében a Poloniex “agresszív” módon új digitális eszközöket kíván elérhetővé tenni kereskedésre a Poloniex platformján, beleértve az olyan digitális eszközöket is, amelyek a Howey-teszt alapján értékpapírnak minősülhetnek. Emellett 2018 júliusában a kriptováltó úgy döntött, hogy olyan digitális eszközökkel való kereskedést is biztosít a felhasználók számára, amelyeket “közepes kockázatúnak” minősített.

“A Poloniex a szövetségi értékpapír-törvényeknek való megfelelés helyett a profitnövekedést választotta azáltal, hogy digitális eszközértékpapírokat vett fel nem regisztrált tőzsdéjére” – mondta Kristina Littman, a SEC kiberegységének vezetője. “A Poloniex megpróbálta megkerülni a SEC szabályozási rendszerét, amely az alkalmazott technológiától függetlenül minden olyan piactérre vonatkozik, amely az értékpapírok vevőit és eladóit összehozza.”

A Poloniex anélkül, hogy elismerte vagy tagadta volna a SEC megállapításait, beleegyezett abba, hogy az eljárás díjaival együtt összesen 10 388 309 dollárt fizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük