A Polygon a tervek szerint még januárban végrehajt egy hard forkot

A Polygon PoS blokklánc fejlesztői egy hard fork elindítását javasolják, hogy kezeljék a gas díjakban az extrém kiugrásokat és növeljék a blokkok biztonságát a sidechain hálózaton.

A Polygon Labs fejlesztői által javasolt szoftverfrissítésre a tervek szerint január 17-én kerülhet sor. Ha a Polygon közössége jóváhagyja, akkor a hard fork célja a tranzakciókhoz kötődő gas díjakban az ingadozások csökkentése és a lánc átrendeződések hatásának csökkentése lesz. Ezzel állításuk szerint javítják a Polygon hálózat teljesítményét és biztonságát. A hard fork részleteit a Polygon közössége már egy ideje egyezteti az irányítási fórumon.

A frissítés egy szélesebb körű kezdeményezés része. Ez összességében a Polygon oldallánc technikai képességeinek javítására irányul, beleértve a párhuzamosítást és a Polygon zkEVM-et. A Polygon blokklánc az Ethereummal párhuzamosan fut, és a legnagyobb Web3 projektek közül néhányat, például az Uniswapot és az Aave-et, valamint olyan nagyvállalatok, mint a Robinhood, az Adobe és a Stripe alkalmazásait is futtatja.

Polygon MATIC

A reorganizáció megelőzése

A hard fork egyik célja, hogy a Polygon biztonságosabbá váljon a reorganizációkkal szemben. A lánc átszerveződése, más néven “reorg” akkor következik be, amikor a blokklánc egy új verzióját hozzák létre ideiglenesen az előző verziótól való eltéréssel. A Polygon PoS lánc hajlamos az reorgokra, amikor a blokkok felülírhatják a korábbiakat. Ez akkor fordulhat elő, amikor a különböző csomópontok különböző időpontokban érik el a konszenzust. Ez zavart okozhat, amikor megpróbáljuk ellenőrizni, hogy egy tranzakció sikeresen befejeződött-e vagy sem.

Ennek a problémának a megoldása érdekében a fejlesztők olyan intézkedések bevezetését tervezik, amelyek segítenek csökkenteni a blokkok véglegessé válásához szükséges időt a sikeres tranzakciók ellenőrzéséhez kapcsolódóan. A frissítés a sprint hosszának lerövidítését javasolja. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy egy másodlagos vagy harmadlagos validátor szálljon be a blokkok előállításánál. Ez így összességében kevesebb reorgot eredményez.

A Polygon lánc kontextusában a sprint hossza azon blokkok számát jelenti, amelyeket egy validátor egymás után képes előállítani. A sprint hosszának 64-ről 16 blokkra való csökkentése azt jelenti, hogy egyetlen blokkgyártó rövidebb ideig (körülbelül 32 másodpercig, szemben a jelenlegi 128 másodperccel) lesz képes folyamatosan blokkokat gyártani. Ez a fejlesztők szerint jelentősen csökkenti a láncban a reorgokat.

A gas díjak ingadozásainak csökkentése

A hard fork a tervek szerinti csökkenti majd a gas díjak ingadozásainak súlyosságát is azáltal, hogy a “BaseFeeChangeDenominator” értékét 8-ról 16-ra változtatja, hogy az alapdíj változásának mértékét kiegyenlítse. A BaseFeeChangeDenominator egy olyan paraméter, amely fordított arányban határozza meg, hogy egy tranzakció alapdíja milyen ütemben változik a blokktér iránti aktuális kereslet függvényében.
A BaseFeeChangeDenominator jelenlegi értéke a Polygonon 8, és a javaslat szerint 16-ra kellene emelni. A változtatás célja, hogy az alapdíjak változásainak ütemét kiegyenlítse, csökkentve a gas díjak súlyos ingadozásait a nagy keresletű időszakokban. Ez összességében jobb élményt eredményez a lánccal való interakció során.