A ‘pump and dump’ machinációk havi 7 millió dollár kereskedési aktivitást jelentenek

A ‘pump and dump’ sémák 7 millió dollár értékű kriptopénz kereskedési volumenért felelnek havonta, áll az MIT Technology Review friss cikkében. Az elemzést két Imperial College London kutató Jiahua Xu és Benjamin Livshits készítette.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

A pump and dump módszer olyan pénzügyi csalást jelent, amikor a számítógépes bűnözők a gyors meggazdagodás reményében egyes, főleg kis kapitalizációjú kriptovalutákról olyan hamis híreket, előrejelzéseket, információkat generálnak és terjesztenek (például Telegram üzenet formájában), amelyből a potenciális befektetők tévesen úgy gondolják, emelkedni fog az ára. A mesterségesen felkeltett érdeklődésnek a spam kampány végeztével azonban vége szakad, az érmék árai gyorsan zuhanásba mennek át, a befektetők pedig tönkre mennek. Az ügyletben az a haszon, hogy a csalók először olcsón, áron alul jutnak ezekhez a coinokhoz, az ideiglenes emelkedéskor pedig busás haszonnal adnak túl rajtuk.

A kriptopénz piacok hónapok óta többségben vannak az eladók ezért most egy fokkal könnyebb kiszűrni az ilyen típusú machinációkat, továbbá megállja a helyét az a megállapítás, hogy az altok, különösképp a kisebbek, a bitcoin árfolyamát követik. A jelenlegi 14.2 milliárd dolláros napi kereskedési volumen 0.049-százaléka tekinthető pump and dump sémának.

A jelentés hozzáteszi, a vizsgálat során egy BVB-nek nevezett coin november 14-ei pumpáját és hirtelen áresését vizsgálták. Összegyűjtötték a különböző Telegram-csatornákra kitett bejelentéseket, benne a McAfee Pump Signals csatornán találtakat és lejegyezték az árváltozásokat illetve a kereskedési volumen változását.

McAfee Pump Signals a BVB-t, mely éveken keresztül nulla kereskedési aktivitást mutatott, az adott napon mutatta be a feliratkozóinak, és akkor árfolyama 35 szatosira volt tehető (1 BTC = 100 000 000 szatosi).

Az első vételi megbízás rögvest a bejelentés után teljesítésre került, áll Xu és Livshits jelentésében. Majd a coin árfolyam mindösszesen 18 másodperc leforgása alatt 115 szatosira ment fel.

A sémában résztvevőknek 3 és fél percébe tellett nyereséggel zárni az ügyleteiket miután az érme árfolyama a nyitóára alá zuhant. Az elemzés kimutatta, azok aki 18 másodperccel a bejelentés után csatlakoztak a pumpához már alig tudtak bármiféle nyereséget realizálni ügyleteiken.

Piaci manipulációra figyelmeztető eszközt vezet be a Bitstamp

Xu és Livshits összesen 237 pump and dump átverést vizsgált amiket július 21 és november 18 között hajtottak végre és arra a következtetésre jutottak, a legtöbbet megelőzte egy szokatlan magas kereskedési aktivitás. A kutatók megállapították:

“A jelentésből kiderül, a pump and dump szervezők könnyedén profitálhatnak belsős információikból extra nyereséget realizálva a pumpáló társaik kárán.”

A kutatók arra is rámutattak, egyszerű észrevenni azokat az érméket melyek melyek pumpa áldozatai lesznek úgy, hogy megvizsgáljuk a szokatlan kereskedési aktivitásokat az ismeretlen coinoknál. Xu és Livshits a histórikus adatokat feltöltötték egy gépi tanulást hasznosító szoftverre is mely így képes kimutatni az átveréseket még a megindulásuk előtt.

A WSJ még augusztusban közölt egy cikket, melyben szervezett Telegram kereskedőcsoportok számlájára írják a pump and dump sémákat.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.