A ‘pump and dump’ machinációk havi 7 millió dollár kereskedési aktivitást jelentenek

A ‘pump and dump’ sémák 7 millió dollár értékű kriptopénz kereskedési volumenért felelnek havonta, áll az MIT Technology Review friss cikkében. Az elemzést két Imperial College London kutató Jiahua Xu és Benjamin Livshits készítette.

A pump and dump módszer olyan pénzügyi csalást jelent, amikor a számítógépes bűnözők a gyors meggazdagodás reményében egyes, főleg kis kapitalizációjú kriptovalutákról olyan hamis híreket, előrejelzéseket, információkat generálnak és terjesztenek (például Telegram üzenet formájában), amelyből a potenciális befektetők tévesen úgy gondolják, emelkedni fog az ára. A mesterségesen felkeltett érdeklődésnek a spam kampány végeztével azonban vége szakad, az érmék árai gyorsan zuhanásba mennek át, a befektetők pedig tönkre mennek. Az ügyletben az a haszon, hogy a csalók először olcsón, áron alul jutnak ezekhez a coinokhoz, az ideiglenes emelkedéskor pedig busás haszonnal adnak túl rajtuk.

A kriptopénz piacok hónapok óta többségben vannak az eladók ezért most egy fokkal könnyebb kiszűrni az ilyen típusú machinációkat, továbbá megállja a helyét az a megállapítás, hogy az altok, különösképp a kisebbek, a bitcoin árfolyamát követik. A jelenlegi 14.2 milliárd dolláros napi kereskedési volumen 0.049-százaléka tekinthető pump and dump sémának.

A jelentés hozzáteszi, a vizsgálat során egy BVB-nek nevezett coin november 14-ei pumpáját és hirtelen áresését vizsgálták. Összegyűjtötték a különböző Telegram-csatornákra kitett bejelentéseket, benne a McAfee Pump Signals csatornán találtakat és lejegyezték az árváltozásokat illetve a kereskedési volumen változását.

McAfee Pump Signals a BVB-t, mely éveken keresztül nulla kereskedési aktivitást mutatott, az adott napon mutatta be a feliratkozóinak, és akkor árfolyama 35 szatosira volt tehető (1 BTC = 100 000 000 szatosi).

Az első vételi megbízás rögvest a bejelentés után teljesítésre került, áll Xu és Livshits jelentésében. Majd a coin árfolyam mindösszesen 18 másodperc leforgása alatt 115 szatosira ment fel.

A sémában résztvevőknek 3 és fél percébe tellett nyereséggel zárni az ügyleteiket miután az érme árfolyama a nyitóára alá zuhant. Az elemzés kimutatta, azok aki 18 másodperccel a bejelentés után csatlakoztak a pumpához már alig tudtak bármiféle nyereséget realizálni ügyleteiken.

Piaci manipulációra figyelmeztető eszközt vezet be a Bitstamp

Xu és Livshits összesen 237 pump and dump átverést vizsgált amiket július 21 és november 18 között hajtottak végre és arra a következtetésre jutottak, a legtöbbet megelőzte egy szokatlan magas kereskedési aktivitás. A kutatók megállapították:

“A jelentésből kiderül, a pump and dump szervezők könnyedén profitálhatnak belsős információikból extra nyereséget realizálva a pumpáló társaik kárán.”

A kutatók arra is rámutattak, egyszerű észrevenni azokat az érméket melyek melyek pumpa áldozatai lesznek úgy, hogy megvizsgáljuk a szokatlan kereskedési aktivitásokat az ismeretlen coinoknál. Xu és Livshits a histórikus adatokat feltöltötték egy gépi tanulást hasznosító szoftverre is mely így képes kimutatni az átveréseket még a megindulásuk előtt.

A WSJ még augusztusban közölt egy cikket, melyben szervezett Telegram kereskedőcsoportok számlájára írják a pump and dump sémákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük