A Robinhood letiltotta a GameStop-részvények vásárlását

Tegnap már írtunk röviden a GameStop amerikai cég részvényei körül kialakult helyzetről. A magánbefektetők és a nagy, wall streeti alapkezelők közötti küzdelemnek is nevezhető ügyben a GameStop-részvények árának zuhanására játszó nagybefektetők ellen fordultak az egyik Reddit fórum tagjai és 4 hét alatt 300%-os növekedést tudtak a részvény árfolyamában elérni. Volt olyan nap, amikor az amerikai tőzsde legnagyobb volumenben kereskedett részvénye volt az egyébként veszteséges, játékokkal foglalkozó cég papírja. A történet eredményeként tegnap a Robinhood és más kereskedelmi platformok, mint például a WeBull letiltották a GameStop részvényeinek vásárlását.

Tiltják már a GameStop-részvények vásárlását a kisbefektetőknek

A WeBull arra hivatkozott, hogy most már extrém kockázatot rejt magában a papír. Így a felhasználók csak eladni tudták GameStop részvényeiket, több másik részvény mellett, amelyek szintén érintettek voltak a wall streeti nagybefektetők shortolási törekvéseiben. A Robinhood ugyanúgy a kockázatokra hivatkozva tiltotta le a GameStop részvények vásárlását. Az események láttán nagyon sok Reddites vagy egyéb magánbefektető cenzúrát és elnyomást kiáltott és a decentralizált tőzsdék szükségességét hangoztatta. Hiszen a rendszer nagyon sok módon próbálta megakadályozni már, hogy GameStop részvényeket lehessen venni kisbefektetőknek, a kereskedés teljes tiltása viszont a végső eszköznek tűnik.

GameStop ügy

És egy decentralizált tőzsde hatalmas változás lenne egy centralizált kereskedési platformról. Hiszen például a Robinhood esetén is van egy zárt rendelési állomány, amelyet egy központi rendszer kezel. Tehát a cég saját szerverein keresztül mennek a tranzakciók. Azaz ha a cég úgy dönt, hogy beleavatkozik a folyamatokba, akár külső nyomásra, akár belső döntés alapján, akkor ezt meg tudja tenni. És a Robinhood esetében bőven van külső nyomás, hiszen teljes bevételének 40%-át 2018-ban nagybefektetőktől szerezte azzal, hogy előbb adott nekik információkat és kereskedési mintákat, mint a kisbefektetőknek.

Különösen szoros a kapcsolata a Robinhoodnak azzal a Citadel Securities céggel, amely 1,2 milliárd dollárt pumpált a Melvin Capital befektetési alapba. Ez utóbbi volt a legnagyobb játékos a GameStop shortolási ügyében. És most az idei évben már 30%-os veszteségnél jár, nem utolsósorban a GameStop ügye miatt. Egy decentralizált tőzsde esetén viszont nincs ilyen befolyásolási lehetőség, hiszen különböző szervereken és gépeken zajlanának a tranzakciók. A tökéletes példa erre talán az Uniswap lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.