A salvadori Bitcoin Beach ötlete ragadós, újabb hely döntött a bitcoin elfogadása mellett

A salvadori Bitcoin Beach társadalmi kezdeményezés ötlete számos kriptovaluta rajongót inspirált. Most Brazíliában startolt el egy hasonló projekt.

Az el salvadori bitcoinmánián felbuzdulva Fernando Motolese létrehozta a Bitcoin Beach Brazil projektet. Amint arról a Boletim BTC brazil portálnak adott interjújában beszámolt, az ötlet szeptember 7-én merült fel, azon a napon, amikor El Salvadorban hatályba lépett a Bitcoin-törvény:

“A projekt 2021. szeptember 7-én jött létre. Láttam, hogy mi történik El Zonte-ban. Ez adta az ötletet annak, hogy El Salvador a bitcoint hivatalos pénznemként fogadja el. Aztán én ugyanezt tettem Jericoacoarában.”

Kezdetben segítették a kereskedőket abban, hogy elfogadják a bitcoint mint fizetési formát, mígnem az egész projekt egy oktatási megoldásban testesült meg. A projekt kiötlői abban nyújtottak segítő kezet, hogy lehet pénzt megtakarítani és használni a bitcoint, mint a pénzügyi integráció eszközét. Az egyik nagy mérföldkője a projektnek egyértelműen a Lightning Network bevezetése volt.

Motolese kiemelte, hogy azt tervezi, hogy egy készülő könyv segítségével világszerte több közösségnek is segít a bitcoin elfogadásában.

“…írok egy könyvet, amelynek címe a “Bitcoin Standard Circular Economy”. Ennek célja az, hogy segítsen a közösségeknek elindulni ezen az úton, hogy megismételjék a Bitcoin Beach kísérletet a brazil modell használatával, ami egy kicsit más.”

Bitcoin az iskolákban

A Bitcoin Beach Brazil egyik legutóbbi kezdeményezése az volt, hogy 0,1 BTC-t osztottak szét a projektnek otthont adó Jericoacoara város egyik önkormányzati iskolájának diákjai és tanárai között. Összesen 408 darab 1000 szatosit tartalmazó tárcát adtak át papírtárca formájában.

Ezen kívül a diákok egy pólót, egy üdítős palackot és egy malacperselyt kaptak, valamint útmutatást a bitcoin használatáról.

Motolese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

“Az iskola könyvtárosa elmondta, hogy a számítógépteremben lévő számítógépek már 2 éve nem működnek. Szóval, én számítástechnikus vagyok … aztán beszéltem az igazgatóval, és azt mondtam neki, hogy hagyja, hogy pénzt gyűjtsek az iskola számítógépeinek megjavítására.

… Aztán elkezdtünk közeledni egymáshoz. Felraktam az internetre, hogy forrásokra van szükségem a számítógépek javításához. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy megkeressük az iskolát. Így a Bitcoin Beach emberei 0,1 bitcoint adományoztak nekünk. Tehát ebből a 0,1 bitcoin adományból, amit a Bitcoin Beach-től kaptunk, megcsináltuk ezt a kezdeményezést, ami 408 papírtárca legyártásából állt”.

Majd hozzátette:

“Ezeknek a pólóknak a legyártását bitcoinban fizettük ki. Ez megnyitotta egy partnerség lehetőségét, amely a projekt kezdete óta fennáll […] És ebből a partnerségből szándékozunk elindítani néhány, helyben készült terméket a Bitcoin Beachről, amelyeket helyben fogunk értékesíteni…”

A Bitcoin Beach Brazilhoz hasonló kezdeményezések révén a BTC ismerete és használata a helyi közösségekben fellendül, ami a hiperbitconizáció felé terelheti az embereket. A bitcoin használata pedig hosszú távon hatalmas előnyökkel járhat ezekben a régiókban, mivel a kriptoeszköz felértékelődik és szuverén értéktárolóként honosodik meg.

A Lightning Network, a Bitcoin 2. rétegű hálózata kulcsszerepet játszik a BTC fizetési módként való elfogadásában. A hálózat lehetővé teszi a gyors és olcsó átutalást, felszabadítva a kriptopénzben rejlő potenciált.

A bitcoin közvetlen elfogadása az üzletekben és szolgáltatóknak potenciálisan növelheti az eszköz általános likviditását, amellett, hogy potenciálisan csökkenti a volatilitást, mivel a vásárlások kiegyenlítéséhez nem szükséges az eszközt fiat valutára váltani.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a BTC-nek először értéktárolóként kell megvetnie a lábát, és később teljes mértékben pénzként tud működni, mivel az emberek hajlamosak az stabil pénzt megtartani és gyenge pénzt elkölteni. Ezt a jelenséget a Gresham-törvény magyarázza.