Mit keres a Bitcoin Lightning Network a zsebemben?

Mire jó a Bitcoin Lightning Network, jól működik-e, milyen gyerekbetegségei vannak? Hogyan kerüljük el ezeket és spóroljunk jó néhány dollárt? Lehet-e a jövő fizetési módja? Megtapasztaltuk a korlátait a saját bőrünkön, de a jövője mégis ígéretes. Egy kis odafigyeléssel igen gyors, olcsó és kényelmes tud lenni.

A Bitcoin Lightning Network a Bitcoin-rendszer kiegészítésének, modernizálásának izgalmas kísérlete. Ha valaki próbált már sürgős átutalást indítani bitcoinban, az tudja, hogy arra nem igazán alkalmas a hálózat a műszaki paraméterek miatt (mint a blokkok követési távolsága, kapacitása, a bányászok költségei).

Emiatt egy művelet még nyugalmas időszakokban is fél-egy órába telhet. A tranzakció díja pedig most is lehet 1-2 dollár, kicsit zűrösebb piacon. Korábban nagy esésben vagy emelkedésben pedig volt jóval több, néha több tíz dollár is. (Ami egy banknak is szégyenére válna.) Ha meg túl sok a felhasználó, akkor hosszabb időre is bedugulhat a rendszer, mert annyira korlátozott a kapacitás (másképp kifejezve “nem skálázható”).

A Bitcoin Lightning Network dióhéjban

Ezen problémák kiküszöbölésére jött létre a Lightning-technológia, ami több blokkláncon is létezik, de most a Bitcoinnal foglalkozunk. A lényege, hogy a Bitcoin-blokkláncon kívül bonyolít bitcoin-tranzakciókat, a különálló Lightning Network hálózaton, gyorsabban és olcsóbban. (Layer 2, második rétegű hálózat.) Majd ezt a bitcoint csak akkor írja bele a fő, avagy mainnet (layer 1) hálózat blokkláncába, ha szükséges, illetve ha mi azt kérjük.

A Lightning tényleg gyors és olcsó lehet

A mindjárt ömlő kritikák előtt beszéljünk a sikerekről: előrebocsájtjuk, hogy a rendszer alapvetően jól képes működni. Három fontos követelménynek eleget tesz, úgymint:

  1. Piszok gyors, 1-2 másodperc lehet. Mire megírom a partnernek, hogy “elküldtem”, már oda is ért.
  2. A Lightning-utalások költsége valóban nagyon alacsony tud lenni, például fél ezrelék, néhány satoshi, 1-2 dollárcent.
  3. Kis összegek küldésére is alkalmas.

Így megkockáztatjuk, hogy a Lightning Network-öt boldogan tovább fogjuk használni, de csak bizonyos óvintézkedések mellett. Sajnos ugyanis könnyen korlátokba ütközünk, nem mindig olcsó, és nem mindig olyan egyszerű ez a szolgáltatás.

Kétszer ad, aki egyszer ad

Kétszer ad, aki gyorsan ad – tartja a mondás. A Lightning Networknél viszont egyes alkalmazásoknál, appokban nagy szívás, ha valaki többször is küld neked pénzt. Mégpedig az úgynevezett csatornák miatt.

Ha letöltesz a mobilodra, esetleg a notebook-odra egy Lightning-alkalmazást, akkor a képernyő közepén először egy nagy nulla fog díszelegni, mert még nincs rajta pénzed. Hogy legyen, ahhoz valakinek küldenie kell, ahhoz pedig egy úgynevezett csatornát nyitnak. Ez leegyszerűsítve egy vezeték, egy kapcsolat a Lightning-szerverek és a készüléked között.

Ezzel két baj van. Az egyik, hogy a csatornanyitás pénzbe kerül. A másik, hogy korlátozott az így létrehozott csatornák kapacitása, alig több, mint a kapott átutalás értéke. Következésképpen gyakran újabbakat és újabbakat fognak neked nyitni, ami egy csomó költség.

1. Bitcoin Lightning Network csatornáim a Phoenix-alkalmazásban. 2. Egy drága bejövő utalás csatornanyitással. 3. Egy kimenő utalás a Bitcoin blokkláncra, és annak díja.
1. Bitcoin Lightning Network csatornáim a Phoenix-alkalmazásban. 2. Egy drága bejövő utalás csatornanyitással. 3. Egy kimenő utalás a Bitcoin blokkláncra, és annak díja.

Bankokat is megszégyenítő jutalékok

Például a Phoenix nevű mobilalkalmazásnál egy százalék, de legalább 3000 satoshi a csatornanyitás díja. Ez pillanatnyilag legalább 63 dollárcent, avagy 252 forintot jelent. Az egy százalékos arányos tranzakciós díj pedig a bankok világában is nagyon magasnak számít. (Ma Magyarországon átutalásnál az állandósult különadóval, a “tranzakciós illetékkel” együtt is csak ennek úgy a harmada-negyede a jellemző).

Egy bitcoin ma majdnem pontosan 21 ezer dollár, egy dollár pedig 400 forint. Így egy satoshi 8,4 fillérbe, 3000 satoshi pedig 252 forintba kerül.

Ha egymás után ötször küld valaki neked 50 dollárt satoshiban, akkor a Lightning-pénztárcák automatikusan mindegyikhez fognak neked egy-egy új csatornát nyitni. Mert valamilyen okból mindig csak akkorát nyitnak, amelyikben az összeg elfér. Ez már ötször 3000, azaz 15 ezer satoshi, 3,15 dollár ebben az appban. Egy lángos a strandon, igaz, sokszor már csak sajt és minden nélkül.

Én kezdetben valahogy így jártam, de úgy tűnik, vannak olcsóbb szolgáltatók is, lásd a táblázatot:

Bitcoin Lightning Network-díjak

Szoftver Lightning Csatorna- Bejövő BTC Kimenő BTC
átutalás* nyitás utalás utalás
Phoenix 1 sat + 0,05% 1%, min. 3000 sat 1%, min. 3000 sat Szokásos BTC bányászdíj
Breez 1 sat-tól 0,4%, min. 2000 sat nincs, csak ha csatornát kell nyitni 0,5% + bányászdíj
BlueWallet pár sat-tól nincs nincs plusz díja? váltóhoz küld
Muun pár sat-tól nincs nincs plusz díja? rugalmasan változó
Sat=satoshi. (Forrás: A szolgáltatók adatközlései, saját kísérletezés.)
*Ha nincs kellően rövid hálózati útvonal (route), a díj emelkedhet.

Egy cent alatt meg lehet úszni

A Lightning Network-tranzakciók díjai egyébként nem fixek, attól is függenek, hogy milyen útvonalat lehet találni a szerverek között. Ha rövid ez az út, akkor alacsony díjakkal, 1-2 centtel vagy még kevesebbel meg lehet úszni. Hosszabb út esetén ez jóval többe is kerülhet, ezért az alkalmazásokban van egy opció, ahol a díjat korlátozni lehet. (Az alapbeállítás például egy százalék, lásd a következő képet.)

A csatornanyitás költsége természetesen már nem jelentkezik, ha meglevő csatornába jön a lé, amiből előtte persze el kell utalnod a korábbi bitcoinodat. Az is olcsóbb, ha te vagy az, aki egy nagyobb összegből utalgat másoknak, például minden nap kifizet egy fagyit vagy egy sört.

Trükközzük ki a csatornamániát

Egyes esetekben némi megtakarítást jelenthet a csatornák minimális díjaiból, ha egy egyszeri nagyobb összeget küldesz magadnak, majd akár mindjárt vissza, ami nagyjából fél-egy százalékba kerül, és ezzel létrehozol egy méretes Lightning-csatornát. Ez után a viszonylag nagy kapacitású csatornát kedvedre használhatod. (De vigyázz, ne ürítsd ki teljesen, gyanítom, hogy egy-két csatornámat valamiféle inaktivitás miatt zárták be.)

Egyébként fontos szem előtt tartani, hogy nem javasolt nagyobb összegeket tartani a Lightning Networkon, hiszen az nem rendelkezik a Bitcoin-hálózat nagy biztonságával.

4. A Bitcoin Lightning Network-ön így lehet pénzt fogadni, előtte ki kell állítani egy “számlát” (Breez). 5. A Breez beállításai, ahol a költségeket limitálni lehet. 6. Az X-el jelzettek a sorozatos sikertelen átutalások a Terra-pánik idejéből (Phoenix).
4. A Bitcoin Lightning Network-ön így lehet pénzt fogadni, előtte ki kell állítani egy “számlát” (Breez). 5. A Breez beállításai, ahol a költségeket limitálni lehet. 6. Az X-el jelzettek a sorozatos sikertelen átutalások a Terra-pánik idejéből (Phoenix).

Egy olyan verzióval is próbálkoztam, hogy két Lightning-szoftvert futtatok. Amelyiknél olcsóbb a csatornanyitás, azon fogadom a pénzt. Ez után fillérekért elküldöm a másikra, ahonnét olcsóbban lehet a “mainnet” vagy “layer 1” blokkláncra átutalni. De aztán megtaláltam a Nagy Ő-t, sőt mindjárt kettőt.

A csatornák nélküli Lightning-tárca

Az eredeti terv az volt, hogy még több Lightning-tárcánál feltérképezzük a díjakat, hogy jól össze lehessen a piaci kínálatot hasonlítani. Ám idegesítő módon hiába kerestünk a fentiekhez hasonló díjtáblázatot több helyen is (például Wallet of Satoshi, Muun Wallet). A BlueWalletnél azonban sikerült chatelni valakivel, aki elmondta, hogy előre nem számítható ki a Lightning Network utalások díja, ezért nem is közlik. De csatornák náluk nincsenek, “más a koncepció”, így nincs ilyen díjuk sem.

Ez jó hírnek látszott, nosza létrehoztunk náluk egy Lightning pénztárcát, és küldtünk rá két dollárt. Majd onnét vissza egyet. Az egészet megúsztuk 5+17=22 satoshiból, ami tényleg semmiség, kevesebb, mint két forint. Ezzel a BlueWallet belopta magát a szívünkbe, de tudjuk, valamin nekik is keresniük kell.

Lightningról bitcoinra konvertálni

Feltehetően akkor majd azon fognak, amikor a Lightning Bitcoint a normál blokkláncra konvertáljuk. (Ehhez a Zigzag.io Lightning-váltóhoz irányítanak.) Így jobb nem törölni a másik két tárcát sem – meglátjuk, mikor melyiké lesz az olcsóbb megoldás.

Ezután kipróbáltuk a Muun Wallet nevű szolgáltatást is, ahol hasonlóképpen nem vontak csatorna- (sem víz) díjat. Ott a jelek szerint úgy lehet “normál” bitcoinra konvertálni, hogy egyszerűen egy bitcoin-címre küldjük a Lightning-érméinket. Ezért először picit több, mint egy dollárt kértek (volna), ami nem tűnik túl kevésnek mostanában. De lássanak csodát, másnap, hétvégén ugyanez már csak négy cent lett volna.

7. Bitcoin Lightning Network-utalás a Muun-ban mindössze két satoshiért. 8. Egy dollár utalásáért 1,02 dollárt kértek volna (Muun). 9. Másnap ugyanaz már csak 4 cent lett volna (Muun).
7. Bitcoin Lightning Network-utalás a Muun-ban mindössze két satoshiért. 8. Egy dollár utalásáért 1,02 dollárt kértek volna (Muun). 9. Másnap ugyanaz már csak 4 cent lett volna (Muun).

Összehasonlításképp, ugyanekkor a Binance tőzsdéről kiutalt BTC költségére a tőzsde kétféle adatot adott meg. Egyrészt egy 0,11-4,7 dolláros széles sávot, másrészt pedig egy 4,1 dolláros (valószínűleg a lehetséges maximumra vonatkozó) becslést. A Muun egyébként azt állítja, különösen fejlett technikát használ a hálózati díjak kalkulálására, ezt honlapján egy ábrával is illusztrálja:

A Muun reklámja a bitcoin-tranzakcióknál általa elért tranzakciósköltség-megtakarításokról.
A Muun reklámja a bitcoin-tranzakcióknál általa elért tranzakciósköltség-megtakarításokról.

Frissítés: A Muun-ban lehet manuálisan is változtatni a díjat, amit a bitcoin-tranzakciókért fizetni kívánunk. Így sikerült  július közepén ráérősen, órák alatt ugyan, de mindössze 9 centért a lightning készletből normál (mainnet) bitcoint utalni egy Binance-számlára. Máskor azonban, például ha a tanzakciós díjak éppen emelkednek, a manuális belenyúlás a tranzakció meghiúsulátást okozhatja.

(Egy hosszú lista további Lightning-pénztárcákról itt.)

A legrosszabbkor jött Lightning Network-leállás

Amikor a legnagyobb szükség lett volna rá, május 12-14 körül, a Terra összeomlása után, akkor viszont a Lightning is csődöt mondott. Sokadszori próbálkozásra sem sikerült a Lightning-satoshikat egy kriptotőzsdére beutalni, hogy valami jó olcsó altcoint vegyünk rajta. (Más kérdés, hogy a késedelem során tovább estek az árak, így végül a hiba hasznosnak bizonyult.) Sőt, egy darabig egyik Lightning-számláról a másikra sem sikerült átküldeni.

Turbulenciák miatt zárva

A turbulenciák ellenére a Phoenix ügyfélszolgálata viszonylag gyorsan, 1-2 nap alatt válaszolt annak idején, ezt írták:

Ez a hiba akkor fordulhat elő, ha a Bitcoin-hálózaton a tranzakciós díj (fee rate) magas és nagymértékben ingadozik (mint az elmúlt néhány napban), és Ön a csatornái egyenlegéhez közeli összegeket küld. A dolgok mostanra lenyugodtak, szóljon, ha még mindig fennáll a probléma.

Konklúzió: Jó ez a Lightning Network, de észnél kell lenni

Bár vannak, akik a Bitcoin Lightning Network létjogosultságát is megkérdőjelezik, mondván, hogy van már ennél fejlettebb technológia is – erről nemrég itt írtunk –, a gyakorlatban alapvetően jól használható. Gyorsan, olcsón kis összeget lehet rajta továbbítani.

Ám több területen is átgondoltan kell cselekedni. Mégpedig:

  • Egyrészt kerülendők azok a szolgáltatások, amelyek csatornákat használnak, mert az nagyon megdrágítja a rendszert. (De lehet, hogy biztonsági okokból jobbak?)
  • Másrészt oda kell figyelni, hogy hogyan váltjuk a Lightning Bitcoint normál bitcoinra vagy más kriptovalutára, mert egyes szolgáltatók ott is sokat kérhetnek. (Legjobbnak kis körképünkben a Muun látszik, de ha van jobb, szóljatok.)
  • Máskor lehet, hogy érdemes két alkalmazást párhuzamosan használni, ha taktikázni akarunk a különböző költségelemek között.
  • Készüljünk fel rá, hogy nagyobb piaci turbulencia idején még a Lightning is bedugulhat, vagy legalábbis a normál bitcoinra történő konvertálás akadozik.
  • Nem szabad túl sok bitcoint Lightning Network-ön tartani, még kísérleti a technológia.
  • Ugyanúgy fel kell jegyezni szorgalmasan a visszaállító kódokat, mint a “seed phrase”, be kell tartani a biztonsági előírásokat, mint más kriptotárca-szolgáltatásoknál.

A Bitcoin Lightning Network jövője

A szkeptikus hangok ellenére a Lightning Networknek igencsak erős jövőképe van. Egyrészt lehetővé teszik, illetve kísérleti jelleggel már tették is a Taro protokollal, hogy a rendszerben stabilérméket (stablecoins) lehessen továbbítani. A további tervek lényegében a DeFi (decentralizált pénzügyek) megvalósítását tartalmazzák bitcoin-környezetben, okosszerződés-technológia segítségével, ami felettébb ambiciózus. A DeFi-szféra egy százmilliárd dolláros nagyságrendű piac.

Úgy látszik, lesz is miből, miután a rendszert fejlesztő Lightning Labs tavasszal 70 millió dolláros tőkebevonást hajtott végre, amelyben olyan ismert nagykutyák is részt vettek, mint a Tesla, a SpaceX vagy a Robinhood vezére.

Ez a cikk is érdekelhet: Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

További cikkeink a Bitcoin Lightning Networkkel kapcsolatban:

Bitcoin Lighting Network kapacitásrekord született

Hogyan tudsz Bitcoint keresni a Lightning hálózatán

Átlépte a 4000 BTC-t a Lightning Network csatornákon tárolt bitcoinok száma

Ezért nem sietnek a nagy kriptotőzsdék integrálni a Lightningot

Sikeresen teszteltek Tether tranzakciót a Lightning Network hálózaton

Microlancer: a Bitcoin Lightning alapú szabadúszó platform

(Címlapfotó: Pixabay.com, Canva.com)