A SEC beperelte a Celsiust és letartóztatták az ügyvezetőt is

Az egyértelműen elmondható az elmúlt hónapokról, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) növeli a nyomást a kriptoszektor szereplőin. Gondoljunk csak a Binance vagy éppen a Coinbase ellen indított jogi eljárásokra. Most pedig legutóbb a csődbejutott kriptos platform, a Celsius került célkeresztbe. A SEC ugyanis pert indított a Celsius Network és vezérigazgatója, Alex Mashinsky ellen.

A Celsius ellen megindult a SEC eljárása

A keresetet néhány órával ezelőtt nyújtották be egy manhattani szövetségi bíróságon az Egyesült Államokban. Sőt, a Bloomberg információi szerint Alex Mashinskyt le is tartóztatták. A SEC szerint a vezérigazgató félrevezette a befektetőket a vállalat helyzetéről annak érdekében, hogy életben tartsa a már csődben lévő céget és így további betéteket tudjon szerezni. A hatóság most kártérítést követel a vezérigazgatótól és börtönbüntetés kiszabását kéri ellene. A per hírének megjelenésekor a CEL árfolyama közel 10%-ot veszített. Azért ha jobban belegondolunk, ez nem teljesen ugyanaz az ügy, mint ami a Binance vagy a Coinbase ellen zajlik.

Azokban a június elején megindított perekben a SEC azt állítja, hogy némelyik altcoin, amellyek a kriptotőzsdéken kereskedtek, értékpapírnak számít. Ezzel pedig ezek a platformok megsértették az értékpapírokra vonatkozó törvényeket. Persze közben azért más fronton is zajlanak a Celsius események. Emlékezhetünk rá, nemrég a Celsius Network bírósági jóváhagyást kért arra, hogy az altcoinban lévő tőkéjét átválthassa ETH-ra és BTC-re. Plusz a megmaradt eszközeire is végül megérkezett a nyertes ajánlat. De hogy mi llesz a most indult peres eljárás vége, azt most még nagyon nehéz megjósolni.