A SEC beperli a Consensyst a MetaMask swap és staking szolgáltatások miatt

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet beperelte a Consensyst. A felügyelet szerint a MetaMask swaps szolgáltatása révén nem regisztráltatta magát brókerként. A Consensys a MetaMask staking szolgáltatása miatt is megsértette a törvényt – áll a SEC pénteken a New York kerületi bíróságon benyújtott jogi panaszában.

A kriptocég a MetaMask staking szolgáltatásán keresztül értékpapírok be nem jegyzett felajánlását és eladását végezte kriptoeszköz staking programok formájában, és be nem jegyzett brókerként járt el, mondta az ügynökség. A Consensys a be nem jegyzett brókerként folytatott magatartása révén több mint 250 millió dollárnyi díjat szedett be – tették hozzá.

A Consensys “egyenesen az értékpapírpiacokra pozicionálta magát” – mondta Gurbir S. Grewal, a SEC Végrehajtási Osztályának igazgatója közleményében.

“Azzal, hogy állítólag több százmillió dollárnyi díjat gyűjtött be nem jegyzett brókerként, és több tízezer értékpapír be nem jegyzett felajánlásában és értékesítésében vett részt, a Consensys egyenesen az amerikai értékpapírpiacokra pozicionálta magát. Eközben megfosztotta a befektetőket a szövetségi értékpapír-törvények által biztosított védelemtől.” – mondta Grewal. “Amint ez a végrehajtási intézkedés is mutatja, továbbra is felelősségre vonjuk az e téren nem szabálykövető szereplőket, ahogyan azt az egész értékpapírpiacon tesszük”.

A Lido és Rocket Pool… és nem regisztrált értékpapírok

A SEC szerint a Consensys több ezer be nem jegyzett értékpapírt adott el a Lido és a Rocket Pool staking szolgáltatókon keresztül is, akik viszont likvid staking tokeneket, úgynevezett stETH és rETH-t bocsátottak ki a staking eszközökért cserébe.

A befektetők ETH-ban fizetnek a Lidónak és a Rocket Poolnak. Ezek a kriptoszolgáltatók aztán ezeket összevonják és a blokkláncon keresztül stakingelnek, hogy olyan hozamokat érjenek el, amelyeket a befektetők egyedül nem biztos, hogy meg tudnának szerezni, mondta az ügynökség.

A SEC azt is elmondta, hogy maga a Consensys “kriptoeszköz-értékpapírokkal kapcsolatos ügyleteket közvetített.” Értékpapírnak nevezte a MATIC, MANA, CHZ, SAND és LUNA tokeneket. Ezeket a tokeneket már korábban is értékpapíroknak nevezték a korábbi végrehajtási eljárásokban.

“Az első listázásuk vagy eladásuk időpontjától kezdve ezen kriptoeszköz mindegyikét befektetési szerződésként és így értékpapírként kínálták és értékesítették a Conensys platformján.” – mondta a SEC.

Visszaüt a kártya

Éppen a múlt hónapban a Consensys is beperelte a SEC-t az Ethereum szabályozásának megközelítése miatt. Akkor azt mondta, hogy a SEC “célkeresztbe vette” a cég MetaMask szoftverét.

Az áprilisi panaszban a cég azt is elmondta, hogy kapott egy hivatalos értesítést arról, hogy az ügynökség végrehajtási eljárást tervez ellenük.

A Consensys közölte, hogy már várták a SEC pénteki lépését.

A Consensys teljes mértékben számított arra, hogy a SEC véghezviszi fenyegetését, miszerint a MetaMask szoftver interfészünknek értékpapír-brókerként kell regisztrálnia magát.” – nyilatkozta a Consensys a kiadott sajtóközleményben. “A SEC ad hoc végrehajtási intézkedésekkel vezetett kriptoellenes napirendet követett. Ez csak a szabályozási túlkapás legújabb példája. Egy átlátszó kísérlet a jól bevált jogi normák újradefiniálására és a SEC hatáskörének peres úton történő kiterjesztésére.”

A Consensys közölte, hogy folytatja a SEC elleni védekezését.