A SEC elnöke arra figyelmeztet, hogy a legtöbb kriptovaluta el fog bukni

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke, Gary Gensler arra figyelmeztetett, hogy a legtöbb kriptovaluta el fog bukni. Arra sürgette a befektetőket, hogy “ne ragadjanak bele a FOMO-ba – fear of missing out, azaz a kimaradástól való félelembe”. Kihangsúlyozta, hogy a kriptovaluta egy erősen spekulatív, nem szabályozott eszközosztály.

SEC Ripple külföldi partnerek

Gary Gensler a legtöbb kriptovaluta bukására számít

Gary Gensler, a SEC elnöke szerdán az amerikai hadsereg által szervezett Twitter-fórumon adott tanácsokat a kriptopénz befektetésekkel kapcsolatban.

A kriptót “erősen spekulatív, volatilis eszközosztálynak” nevezve Gensler hangsúlyozta, hogy a legtöbb kriptovaluta “nem felel meg az értékpapírtörvényeknek, pedig meg kellene felelniük“. Megjegyezte, hogy a kriptoszektor “olyan mint a vadnyugat“, és megkérdőjelezte a legtöbb token felhasználási eseteit is.

A SEC vezetője figyelmeztetett:
“Akár 10 000 vagy 15 000 token is elbukhat. Ez azért lesz így, mert a kockázati tőkések által befektetett pénz elveszik, az új startupok is elbuknak. De azért is, mert a történelem azt mutatja, hogy nincs sok hely a mikrovalutáknak, vagyis, tudod, nekünk ott van az amerikai dollár, Európának pedig az euró és hasonlók.” – magyarázta.

Hangsúlyozta, hogy a kriptovaluta “általában nem megfelelő“, Gensler folytatta a befektetőknek szóló tanácsadást:
“Ne essenek bele a FOMO-ba, a kimaradásból való félelembe. Kérem, ne hagyják magukat elcsábítani.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy Gensler figyelmeztetett a kriptotokenek kudarcára. Tavaly májusban, a Terra/Luna ökoszisztéma összeomlását követően hasonlóan figyelmeztetett arra, hogy sok kriptotoken csődbe megy.

A SEC vezetőjét a törvényhozók és a kriptoszektor szereplői is bírálták már, amiért a kriptoipar szabályozásában végrehajtó-centrikus megközelítést alkalmaz. Tavaly novemberben Gensler megerősítette, hogy az értékpapír-felügyelet végrehajtási részlege továbbra is a kriptóra összpontosít.

Ezen a héten amúgy a SEC vádat emelt két kiemelkedő kriptocég – a Gemini és a Genesis – ellen is. A vád az, hogy “a Gemini Earn kriptoeszköz-kölcsönzési programon keresztül lakossági befektetőknek történő, be nem jegyzett értékpapír-felajánlás és -értékesítés nem szabályos“.