A SEC elnökének interjúja 10 milliárd dollárral lökte vissza a Bitcoin piaci kapitalizációját

Miközben a kriptovaluta piac próbálja kiheverni az elmúlt hetekben elszenvedett vérengzést, a digitális eszközök zászlóshajója újabb csapást kapott az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) vezetője, Gary Gensler interjúja után.

Bitcoin piaci kapitalizációs

Nem sokkal azután, hogy több kriptovalutákkal foglalkozó közösségi médiaoldal elkezdte megosztani Gensler június 27-i CNBC műsorában tett kijelentéseit, a Bitcoin piaci kapitalizációja mintegy 10 milliárd dollárt veszített, miközben a BTC árfolyama 21 000 dollár alá esett.

De mit mondott Gensler, a SEC elnöke?

A források szerint Gensler a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin az egyetlen kriptopénz, amelyről hajlandó azt mondani, hogy árucikk. A Bloomberg tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vezető elemzője, Eric Balchunas a Twitteren idézte Genslert:

“Sok kockázat van a kriptóban, de a klasszikus értékpapírpiacokon is van kockázat. A különbség az, hogy az előbbin nincsenek szabályozások vagy közzétételek, amelyek megvédik a csalástól és a manipulációtól.”

Ahogy Balchunas hozzátette, Gensler megerősítette, hogy egyelőre nem lesz spot Bitcoin ETF.

A SEC elnök kijelentéseire a kriptoszektor rögtön reagált, aminek hatására 10 milliárd dollárral csökkent a Bitcoin piaci kapitalizációja. A CoinMarketCap adatai szerint 405 milliárd dollárról 394 milliárd dollárra esett vissza.

A SEC és kriptohadjárata

Mindeközben a SEC továbbra is a kripto szkepticizmus élvonalában van. Ugyanis Gensler figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy egyes digitális kriptotőzsdék valójában saját ügyfeleik ellen fogadhatnak.

Június közepén a médiumok arról is beszámoltak, hogy a SEC főnöke a közelmúltbeli piaci visszaesést érvként használta fel az iparág jobb szabályozásának “sürgőssége” mellett mint fő okot. Ezt a “a befektetők védelmével” kapcsolta össze.

Eközben a tőzsdefelügyelet még mindig küzd a Ripple ellen is egy nagy horderejű perben, amelyben azzal vádolja a blokklánc vállalatot, hogy 2013 és 2020 decembere között több mint 1,3 milliárd dollár értékben adott el nem regisztrált XRP tokeneket, és ezzel megsértette az értékpapír-kibocsátáshoz kapcsolódó szabályozást. A legújabb fejlemények szerint azonban a Ripple nyerésre áll a perben, köszönhetően a nemrégiben nyilvánosságra került e-maileknek, melyekből kiderült, hogy William Hinman egykori SEC-vezér a pereskedés közben többször is helytelenül, szabályt sértő módon járt el.