Gary Gensler, a SEC új elnöke a kriptoszabályozásról beszélt

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) új elnöke, Gary Gensler megosztotta véleményét arról, hogy milyen terveget szövöget a SEC a kriptopénzek, különösen a Bitcoin szabályozására. A Bitcoint „egy digitális, szűkös kapacitású értékőrzőnek” nevezi, és hangsúlyozza, hogy az eszközosztály befektetőinek védelmét szolgáló intézkedéseket kell bevezetni.

Az új SEC elnök beszél a Bitcoinról, a kriptoszabályozásról

Gary Gensler, a SEC elnöke a kriptovalutához kapcsolódó politikájáról és a Bitcoinról beszélt a CNBC Friday című műsorában. Gensler a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) egyetemen pénzügyi technológia, kriptovaluta és blokklánc technológia tantárgyakat is oktatott. A múlt hónapban nevezték ki őt a SEC új elnökének.

Az elnök arra a kérdésre, hogy miként szabályozná a kriptovalutákat, ezt válaszolta:

” A SEC-nek nagy tekintélye van, főleg akkor ha biztonsági kérdésekről és befektetők védelméről beszélünk.” A műsor során a SEC elnök végig „kriptotokeneknek-nek” nevezte a kriptovalutákat, és hangsúlyozta, hogy „sok kriptotoken… valójában értékpapír”.

Ezután utalt az előző elnök és az általa vezetett SEC munkájára. “Az előző SEC számos végrehajtási intézkedést vezetett be, hogy valamilyen módon szabályozni lehessen ezeket az értékpapír vagy befektetési szerződéses tokeneket” – nyilatkozta Gensler.

Gary Gensler

A SEC elnöke ekkor a Bitcoinra terelte a szót, kijelentve, hogy „a Bitcoin jelenleg ennek a 2 billió dolláros eszközosztálynak a felét teszi ki”. Véleménye szerint:

“Ez egy digitális, limitált kapacitású értékőrző eszköz. De nagyon ingatag, és vannak befektetők, akik kereskedni akarnak ezzel… volatilitása miatt, vagy egyes esetekben csak azért, mert alacsonyabb a korrelációja a többi piaccal. Úgy gondolom, hogy itt nagyobb befektetővédelemre van szükségünk.”

Gensler megjegyezte, hogy a részvény- és derivatívapiacokkal ellentétben jelenleg nincs „a kriptókat felügyelő szövetségi rendszer”.

Hangsúlyozta, hogy ha a befektetők kriptovalutákkal akarnak kereskedni, akkor a SEC-nek „bizonyos befektetői védelemmel rendelkező funkciót kell nyújtania”. Megjegyezte, hogy ez egy „hiányosság jelenleg a rendszerünkben”, amelyet orvosolni kell.

Kizárólag a Bitcoinról és nem más tokenről beszélve Gensler kifejtette, hogy a SEC „testvérügynöksége, a Commodity Futures Trading Commission [CFTC] korlátozott csalás- és manipulációellenes hatáskörrel rendelkezik”. Mindazonáltal megismételte, hogy “nincs olyan szövetségi hatóság, amely valójában teljeskörű rendszert hozna a kriptotőzsdékre”.

Az új SEC-elnök azt is kiemelte:

Együtt fogunk működni a Kongresszussal. Ha jónak látják, megpróbálunk némi védelmet biztosítani azoknak az embereknek, akik be akarnak fektetni ebbe a spekulatív eszközosztályba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük