A SEC hadjáratot indít az NFT-k ellen, jöhet a szabályozás?

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) ismét akcióban: most az NFT-k ellen indított hadjáratot, és azt vizsgálja, vajon a digitális alkotások értékpapírnak minősülnek-e a hatályos törvények alapján. A hatóság idézést küldött számos NFT-készítőnek és -piactérnek, hogy mélyebbre ássanak az iparág működésében.

A SEC vizsgálatának középpontjában az úgynevezett fractional NFT-k állnak, ahol a készítők több hasonló típusú NFT-t bányásznak, majd külön-külön értékesítik őket. Arra hivatkoznak, hogy ugyan az NFT-ket “digitális eredetigazolásként hirdetik, melyeket a készítőik nem tudnak lemásolni“, a legtöbb digitális alkotás olyan szervezetek kezeibe landol, amelyek tovább értékesítéssel kívánnak nyereséghez jutni.  A hatóság futtatott egy Howey-tesztet is, ami szerint értékpapírnak minősül minden olyan eszköz, melybe a befektetők profitszerzés reményében invesztálják pénzüket. Ha emlékezünk még, ez volt az egyik kulcsfontosságú érv a Ripple ellen folyó perben is, most pedig hirtelen ez lett az NFT-k „legbotrányosabb” tulajdonsága.

Sok mindenkinek szúrja a csőrét az NFT

Az elmúlt egy évben az NFT ökoszisztémában több mint 44 milliárd dollárnyi kriptotranzakciót bonyolítottak le, ami felkeltette a szabályozó hatóság figyelmét. A SEC vezetője, Gary Gensler egyébként többször is kijelentette, hogy a legtöbb coint természeténél fogva értékpapírként kellene kezelni. Később az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának hatósága, az IRS is megkezdte a digitális műalkotásokat értékesítő NFT-tulajdonosok megadóztatását. Legutóbb pedig, Hester Peirce, aki egyébként kriptobarátnak tekinthető a SEC-körben, interjújában elmondta, hogy szükség lenne az NFT-k szabályozási körbe való bevonására:

Tekintettel az NFT-világ nagyságára, annak bizonyos darabjai a mi hatáskörünkbe tartozik. Az embereknek ideje lenne elgondolkodniuk azon, hogy az NFT-k hol keresztezhetik az értékpapír-szabályozási rendszert” – jelentette ki.

A Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat (FinCEN) szintén kutatást végzett az NFT-k jogi státuszáról. Később, mint kiderült, arra a következtetésre jutott, hogy ugyan az NFT-k jelenleg az USA pénzmosás elleni büntetőjogi törvényei alá tartoznak, részvényjellegük megnöveli „annak lehetőségét, hogy a jövőben FinCEN szabályozások alá essenek”. Az NFT-k fokozott ellenőrzéséről szóló hírét már néhány piactér is megsínylette, és olyan projektek kerültek elutasításra, amelyek a szabályozó hatóságok célkeresztjébe kerülhetnek.