A SEC júliusra halasztja az Invesco Galaxy Ethereum ETF-jével kapcsolatos döntését

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elhalasztotta a döntést az Invesco Galaxy által benyújtott Ethereum ETF-kérelem engedélyezéséről, a következő határidő július 5-re lett kitűzve.

Május 6-i beadványában a SEC további 60 napot adott magának a döntéshozatalra. A felügyelet a következőkkel indokolta a döntést:

„A Bizottság úgy találta, hogy helyénvaló egy hosszabb időszak kijelölése a javasolt szabályváltozás jóváhagyásáról vagy elutasításáról szóló rendelet kiadásához, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a javasolt szabályváltozás és a felmerült kérdések megfontolására” – írja a SEC.

Az elmúlt hónapokban az elemzői várakozásoknak megfelelően a SEC kategorikusan elhalasztotta a döntést minden kérelmező Ethereum ETF-jével kapcsolatban. A kérelmezők között olyan nevek vannak, mint a BlackRock, a Fidelity, a Franklin Templeton, a Hashdex és az Ark 21Shares.

Ugyanakkor a VanEck Ethereum ETF-kérelmének végső határideje május 23-ra van kitűzve, és James Seyffart, a Bloomberg ETF elemzője szerint ez „az egyetlen határidő, ami számít”.

Ethereum ETF kérelmek határideje
Az aktuális Ethereum ETF-kérelmek határideje

Az elemzők optimizmusa azonban jóval alábbhagyott a korábbiakhoz képest. Márciusban például Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF-elemzője 50%-ról 35%-ra csökkentette az esélyét annak, hogy a SEC bármelyik ETF-et is jóváhagyná. Balchunas egyrészt azért módosította a döntését, mert kevés esélyt lát arra, hogy a szabályozó végül jóváhagyja a VanEck ajánlatát, másrészt a SEC alapkezelők felé irányuló hosszabb hallgatásában, valamint a Gary Gensler SEC-elnökkel szembeni politikai ellenállás növekedésében látja az engedélyezési esélyek csökkenésének okait.

Seyffart álláspontja is hasonló. Elmondása szerint a függőben lévő kérelmekhez való „óvatosan optimista” hozzáállása megváltozott, és most úgy gondolja, hogy a SEC végül az összes Ethereum ETF-kérelmet el fogja utasítani.

Az ETF-elemzők konszenzusa ellenére Anthony Sassano, az Ethereum egyik nagy támogatója úgy gondolja, hogy a VanEck végső határidejével a szabályozó jóváhagyhatja benyújtott kérelmeket. Sassan a határidős Ethereum ETF termékek tavalyi jóváhagyására, valamint a szabályozó, a Grayscale és a Coinbase március 9-i találkozójára hivatkozott, mint további okokra, amiért a SEC végül jóváhagyhatja a kérelmeket.