A SEC megint Elon Musk körül vizsgálódik – most a dogecoin tweetjei lennének a hunyók?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bár jelenleg még csak meg nem erősített forrásokból származnak a híresztelések, egyre valószínűbb, hogy a Tesla CEO Elon Musk megint kihúzta a gyufát az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél (SEC). Most a dogecoin befektetések népszerűsítése miatt kerülhet bajba a szervezetnél.

A dogecoin népszerűsítése nem az első alkalom, hogy a SEC Muskot vizsgálja

„A SEC a Tesla CEO Muskot vizsgálja a dogecoin tweetjei miatt, erősítették meg az illetékes források”, írta ki nevének megfelelően teljes Caps Lockkal a First Squawk pénzügyi hírekkel foglalkozó Twitter oldal február 25-én. (A First Squawk, azaz „első rikácsolás” fiók előszeretettel írja meg jelentéseit ilyen formában.) Forrásaikat azonban nem nevezték meg és bizonyítékuk is meglehetősen foghíjas, szóval híreszteléseket mindenképpen fogadjuk egy csepp fenntartással.

Az biztos, hogy Musk már korábban is állt SEC vizsgálat alatt. 2018-ban a Tesla esetleges tőzsdéről való kivonulásával kapcsolatban érdeklődtek nála, amikor is a SEC szerint jelentősen eltúlozta ennek valószínűségét. 2019-ben végül a bíróságon egyezett ki Musk a tőzsdefelügyelettel, ahol vállalta, hogy jogi képviseletével ellenőrizteti Twitteres megnyilvánulásait.

Ennek ellenére bőven láttunk már arra is példát, hogy Elon Musk nem igazán fél a SEC-től – sőt, nem is kifejezetten tiszteli a szervezetet. „SEC, három betűből álló rövidítés, a középső szó Eloné,” írta ki tavaly júliusban Twitterre. (Aki esetleg nem jön rá a megfejtésre magától, annak a beágyazott tweet alatt hagyott első válasz bőven nyújt segítséget. Extra segítség: magyarul négy szóval mondanánk ezt, és Elon Musk egyik testrésze is megjelenik a mondatban.) Egy interjúban ráadásul azt is hozzátette Musk, hogy a SEC egyik tweetjét sem cenzúrázta a jogi megállapodásuk ellenére, így egy utólagos vizsgálat lehetősége egyáltalán nincs kizárva.

A Tesla CEO utolsó, dogecoinnal kapcsolatos tweetje február 24-én ment ki, amelyen a dogecoin kutyusának Holdra szállását mutatta be.

A híresztelések a dogecoin árfolyamára is hatással lehettek, bár a meglehetősen volatilis kripto esetében nem számít igazán jelentősnek a változás. Az elmúlt 24 órában egy nagyjából 9%-os esést láthattunk a mémcoin esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.