Elon Muskot bitcoin tweetjei miatt már a tőzsdefelügyelet is vizsgálhatja

Elon Musk több jogszakértő szerint is bajba kerülhet a SEC-nél a bitcoinnal kapcsolatos tweetjei és ehhez kapcsolódóan a piac esetleges manipulálása miatt, jelentette az angol The Telegraph és a Cointelegraph online híroldal is.

Befektetni bitcoinba, majd felverni az árfolyamot – ez lett volna a SEC szerint Musk terve?

Február 8-án a Tesla bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, és hogy hamarosan már BTC fizetési lehetőséget is fognak biztosítani a vásárlóik számára. Ezek után aztán senki nem lepődött meg, amikor néhány óra alatt a bitcoin árfolyama egészen $48,000-ig lőtt ki.

S bár a bejelentés pontos tartalma sokakat meglepett, azonban Elon Musk már láthatóan jó pár hete építgette az ideális körülményeket a közösségi média oldalain. És pont ez az, ami miatt több ügyvéd szerint könnyedén bajba kerülhet az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél (SEC).

Az angol The Telegraphnak a SEC egy korábbi alkalmazottja, Doug Davison ezt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

„Nem lennék meglepve, ha a SEC kérdezősködni kezdene, tekintettel [Musk] tweetjeire, a bitcoin árfolyamára és a jelenlegi drámai piaci mozgásokra.”

A Cointelegraph online híroldal jelentése szerint az Európai Központi Bank korábbi alelnöke, Vitor Constâncio is egyetértését fejezte ki az üggyel kapcsolatban. „Nem tették közzé, hogy a Tesla befektetett bitoinba. Decemberben Musk azt mondta, hogy a Tesla lehet, hogy vesz bitcoint, majd ezt több bejelentése követte még, amelyben támogatta a bitcoint. A bitcoin ára folyamatosan ment feljebb, a Tesla befektetése pedig értékesebbé vált. A SEC ennek utána fog nézni,” írta Constâncio Twitteren.

Musk az elmúlt hetekben nagyon aktív volt a kriptopénzekkel kapcsolatban Twitteren. Mind a bitcoin, mind a dogecoin (DOGE) mellett is többször lerakta a voksát. Az árfolyamok pedig szépen követték is a Tesla vezér szavait. A bitcoin árfolyama 20%-ot ment azt követően januárban, hogy Musk a Twitter biojába tette a #bitcoin-t. Tegnap a DOGE ugrott 13%-ot miután arról tweetelt, hogy 9 hónapos kisfiának vett Dogecoint, hogy „csecsemő hodler” lehessen belőle.

Amennyiben a SEC tényleg piaci manipulációt sejt, az eszközök rendelkezésükre állnak, hogy mélyebben vizsgálódhassanak Musk körül.