A sikeres hard fork után elindultak az okosszerződések a Cardanón

Szeptember 12-én a Cardano hivatalos Twitter-oldala egy poszttal jelentette be, hogy sikeresen végbement az Alonzo hard fork a hálózaton. Ezzel pedig most már a nyilvános blokkláncon is lehetővé vált az okosszerződések létrehozása és végrehajtása. Viszont maguk a fejlesztők is hangsúlyozták, hogy bár sikeresen felment a frissítés, még mindig csak a projekt legelején van a hálózat. Ezt egy blogposztban fejtette ki az InputOutputHK cége, az a csapat, amelyik a Cardano fejlesztéséért felelős.

Twitter

 

A Cardano első dAppja sikertelenül indult

Mostantól tehát lehet okosszerződéseket írni a Cardanóra Plutus scriptek segítségével, ami a Haskell programnyelv segítségével teszi lehetővé az okosszerződések fejlesztését és végrehajtását. Ugyanebben a posztban viszont az IOHK arra is figyelmeztette a felhasználói közösséget, hogy ne legyenek túlzó elvárásaik. Szó szerint azt írta a csapat, hogy bár a “Cardano használói kifinomult decentralizált applikációs ökoszisztémára számítanak, azért helyén kell kezelni az elvárásokat.” Az Ethereum egykori társalapítója, Charles Hoskinson által létrehozott Cardano blokkláncát mindig is úgy népszerűsítették, hogy az Ethereum fő riválisa lesz a decentralizált applikációk támogatása tekintetében. Viszont évek óta nem sikerült az okosszerződéses funkcionalitást felrakni a Cardano hálózatára. Így sokan kezdték már temetni ezt a blokkláncot a decentralizált appoknál.

Cardano

Mindenesetre az igazi teszt csak most jön. Szeptember elején, amikor a testneten elindult az első dApp, komoly hibák jelentkeztek a tranzakciók feldolgozásában. Az Ethereum-fanatikusok egyből neki is támadtak az IOKH-nak, hogy miért nem volt elég “6 év komoly kutatás és 90 milliárdnál is nagyobb piaci kapitalizáció, ahhoz, hogy a Cardano első dAppja képes legyen tranzakciókat feldolgozni”. A kritikus hangok ellenére azonban a Cardano frissítés elég jól hajtja előre a natív token, az ADA árfolyamát. Július végén a token ára 1,06 dollár körül mozgott, viszont onnantól kezdve 192%-ot tudott növekedni és szeptember elején 3 dollár fölé is ment az ár. A cikk írásakor jelentősebb visszaesés után már csak 2,35 dollár körül kereskednek a tokennel. De ez is több száz százalékos növekedés az év eleje óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük