Válaszolt a Cardano a smart contract algoritmusukat ért kritikákra

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Cardano fejlesztőcsapata a napokban részletekbe menően válaszolt a smart contract technológiájukat ért számos kritikára. A piaci kapitalizáció alapján a harmadik legnagyobb, magát a rendkívül energiahatékony PoS algoritmusnak hála zöld érmeként hirdető Cardano július közepe óta teszteli a saját smart contractjait az Alonzo nevű teszthálózaton. A frissítés tervezett élesítésének dátuma szeptember 12.

A smart contractok azok az algoritmusok amelyek a DeFi hálózatokon lehetővé teszik a tiszta peer to peer, azaz közvetlenül a felhasználók közötti tranzakciókat és információáramlást, bármilyen harmadik fél bevonása vagy segítsége nélkül. A DeFi pénzügyek világában a smart contractok kulcsfontosságúak, hiszen ezen algoritmusok összessége működteti magát az egész hálózatot. Ennek ellenére sajnos a technológia még gyerekcipőben jár, és számos biztonsági hiányossága és kiforratlansága miatt, az utóbbi években sorozatosak a különböző DeFi csalások és lopások.

Semmi tolongás, egyszerre csak egy tranzakció

A Cardano smart contract algortimusaival szemben megfogalmazott legfőbb probléma az úgynevezett konkurencia hiba. A Cardano alapú DEX (decentralizált kriptotőzsde), amelyen a smart contractok futni fognak a Minswap nevet viseli. Bár a Cardano, mint érme a gyorsaságáról és energiahatékonyságáról híres, a Minswapet számos kritika érte, a lassúsága és az optimalizálatlansága miatt. Tehát számos tesztelő szerint a nem megfelelő smart contractok pont azt az előnyt veszik el a Cardano hálózattól, amely előnye eddig megvolt.

Magának a konkurencia problémának a  lényege, hogy bizonyos esetekben megakadályozza, hogy egyazon pillanatban, egyszerre több felhasználó használja a protokollt. Vagyis ilyenkor a következő tranzakció feldolgozása nem kezdődhet el, amíg az előző tranzakció feldolgozása még tart. Az egész hálózaton semelyik nodeban.

A Cardano fejlesztői a helyzetet a Cardano DEX smart contract technológiájának kétlépcsős validációs mechanizmusával magyarázzák. Az algoritmus először ellenőrzi, hogy a tranzakció adatai helyesek-e (a küldő és a fogadó fél létezik-e, a küldőnek van-e elég érméje a tranzakcióhoz stb.), valamint, hogy a küldő fél ki tudja-e fizetni a tranzakciós költséget. Ha ez befejeződött, csak akkor indul el a validáció második fázisa, amely ténylegesen beépíti a tranzakciót a blokkláncba. Erre azért volt szükség a fejlesztők szerint, hogy csökkentsék a hibás tranzakciók utáni kieső kompenzációkat, hiszen ha egy tranzakció nem tud teljesülni, akkor azok a bányászok, akik időt és energiát használtak fel a számítások elvégzésére semmilyen jutalomban nem részesülnek.

A kritikák ellenére a fejlesztők nem tervezik megváltoztatni a frissítés bevezetésének szeptember 12.-i dátumát, amit többek között azzal indokoltak, hogy a hálózat úgy is folyamatos fejlesztés alatt áll. Azt pedig még a kritikusok is elismerik, hogy a probléma teljes mértékű áthidalása technológiailag nagyon komplex megoldást igényel.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.