A Societe Generale 100 millió eurós kötvényt bocsátott ki az Ethereumon


A Societe Generale francia pénzügyi intézet 100 millió euró értékű fedezett kötvényt bocsátott ki értékpapírtoken formájában az Ethereum blokkláncán. A tesztprogram keretében arra keresik a választ, hogyan tud az intézet időt és költséget megtakarítani a blokkláncok segítségével értékpapír elszámoláskor.

Hatékony alternatíva tokenizált kötvényt kibocsátani?

A bankok és más pénzügyi intézetek egyre komolyabb elköteleződést mutatnak a Bitcoint hajtó blokklánc technológiák irányába amire máris itt az újabb példa, a Societe Generale. A 100 millió EUR értékű tokenizált fedezett kötvényt kibocsátó SocGen ezzel a 2000 milliárd eurós fedezettkötvény piacot egy fokkal közelebb hozta a kriptopénzekhez.

Webtárhely, dedikált VPS szerverek Bitcoinért Izlandról

Az intézet nem kommentálta a pilotprojektet, de korábban már többször is azt nyilatkozták, értékpapír tokeneket tesztelnek a kötvénykibocsátások terén. A tokeneket az Ethereum blokkláncán generálták és a Moody’s valamint a Fitch Ratings hitelminősítők is a lehető legmagasabb pontszámmal jutalmazták.

A projektet a bank egyik leányvállalata, a FORGE startup fejlesztette, de külsősként bevonták a PwC-t a a tokenkötvény technikai aspektusának és a Gide Loyrette Nouel-t a jogi rész auditálására.

A Bloombergen megjelent cikk alapján Richard Kemmish, a Credit Suisse Group AG korábbi fedezettkötvény osztályának vezetője a tokenkötvény kibocsátásokra a kapitalizmussal szinte egyidős kötvénypiacokat nem tartja elég felkészültnek. Abban sem biztos, hogy a technológiával való kísérletezés hozott-e egyáltalán idő- és költségmegtakarítást az intézetnek.

Romal Almazo, a Capco fintech vezetője ellenkező véleményen van, és szerinte a pénzügyi szektor tokenizálás el fog terjedni, bár még egy kis időnek el kell telnie, mert a piac még nem érett meg rá.

A tokenizálás segítségével szinte bármihez értéket lehet rendelni. A blokktech szakértők szerint az ingatlanok, kötvények, műtárgyak, részvények, de még a legkisebb fizikai objektumok is tokenizálhatóak ami eddig elképzelhetetlen értéktranszfer demokratizálódást biztosítana az egyébként exkluzív terepnek számító befektetési piacokon. 2019 februárban például egy ingatlant tokenizáltak az Ethereum blokkláncán.

A blokktech szektor még nem teljes kész a bankszférával való összefonódásra, de a SocGenhez hasonló apró sikerek egyre közelebb viszik hozzá.


Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.