De most komolyan: miért hasznos a tokenizálás?

A hodlerkedés, árfolyamok csekkolása és a kripto vs. fiat pénz örökzöld disputa mellett egy még ennél is forradalmibb folyamatnak vagyunk tanúi: ez pedig a tokenizálás folyamata. A tokenizálás során a valós világi termékek, áruk, de akár információk, adatok és még a személyazonosságunk is egy saját ‘alteregót’ kap egy kriptográfiai token formájában a blokkláncokon.

Akkor a tokenek mégse csak pénzgyűjtésre alkalmasak? Arra is. De emellett még sok minden másra is fel tudjuk használni őket. A gazdaság tokenizálásával, legyen szó ingatlanról vagy épp a pénzügyeinkről, egy sokkal hatékonyabb, olcsóbb, átláthatóbb és demokratikusabb befektetési formát kapunk. És ez még csak a kezdet, mert van még legalább 5 érv miért érdemes tokenizálni.

5. Decentralizált tulajdonjog

Az okos szerződések segítségével nincs szükségünk többé központi hatóságokra. Miért is lenne? Csak legombolják rólunk az adminisztrációs díjakat és mint a gyámjaink felügyelnek minket. Egy eszköz tulajdonjoga könnyedén átruházható lenne okos szerződések és tokenek segítségével anélkül, hogy nekünk hatóságokhoz kellene futkosnunk. A tulajdonjogok tokenizálásával pillanatok alatt és köztes szereplők nélkül lehetne például az ingatlanunk tulajdonjogát egy másik személyre átíratni.

4. Sokkal nagyobb likviditás

Vegyünk egy perce egy unikornis startupot, melynek értéke több milliárd dollár mialatt a tulajdonosa még mindig kezdő fizetésből él, mert nem tudja a cége potenciális valós értékét kiaknázni. Vagy vegyünk egy lakástulajt több tízmilliós ingatlannal, amit képtelen pénzzé tenni. Vagy vegyük azokat, akik kétségbeesetten próbálnak az öregkorra spórolni, de egyszerűen nem tutnak eleget félrerakni.

Tokenizálás segítségével likviditást tudnánk vinni az egyébként illikvid eszközökbe, vagy azokba, melyeket nehéz megosztani, elosztani, felosztani. Az ilyen eszközök magas értéke miatt (mint az ingatlanoké) sokak számára elérhetetlenek, vagy csak sok évi spórolás + egy kis hitel segítségével megszerezhetők, miközben egyrészt egy életre eladósítják magukat és közben a gazdasági kockázatok is nőhetnek, még nehezebbé téve megvásárlásukat. Tokenizálás segítségével képesek vagyunk likviditást vinni az ilyen eszközökbe vagy egy adott eszköz töredékét áruba bocsátani.

3. Résztulajdonlás

Minden egyes token a teljes befektetési eszköz egy töredékét reprezentálja. Így csökken a befektetés akadálya és bárkit képessé tesz, hogy rendelkezzen egy eszköz töredékével mialatt egy vadi új piacot nyit a befektetőknek. A résztulajdonosoknak egyben jogukban áll profitálni vagy épp veszteséget elkönyvelni az eszköz értékváltozása után, vagy akár szavazati joguk is lehetne egy cég vagy ingatlan esetén.

2. Nonstop nyitva

Ahogy a kriptopénz piacokon, úgy ezek a token eszközök is 24 órában 7 napon keresztül kereskedhetőek lehetnének egy instant okos szerződés technológia segítségével. A tartózkodási hely szintén nem lenne probléma, a bankok reggeli nyitását se kellene megvárnunk.

1. Tulajdonjogok instant és ingyenes transzferja

Tokenizálás segítségével a való világi eszközök tulajdonjogai azon nyomban átruházhatóak lennének. Újfent nem kellene bankra várni, vagy jelzálogházra, vagy egy hatóságra hogy reggel kinyisson, a felhasználótól felhasználóig (peer-to-peer) tulajdontranszfer a tokenek segítségével – és ez oda-vissza – könnyen a mindennapok szerves részévé válhat.

Engedd el a képzeleted, mi mindenre nyújt megoldást a tokenizálás?

Tokenizálás segítségével örökre megváltozik az eszközök tulajdonlásáról alkotott felfogásunk. A blokklánc technológia még gyerekcipőben jár, az infrastruktúra még csak most épül, de ahogy ICO-k demokratizálták a befektetésekhez való hozzáférést, úgy tudnak az emberek a tokenizálás segítségével sokkal tisztességesebben és könnyebben részesülni a társadalmi-gazdasági vagyonból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük