Tesztkörnyezetet hoz létre Spanyolország a kriptovaluta és blockchain projektekre

A spanyol kriptovaluta és blokklánc technológia szektor szereplőinek is van miért örülni, ugyanis a spanyol szenátus egyhangúan egy új fintech sandbox létrehozása mellett döntött. A tesztkörnyezetben szabályozott keretek között indíthatnak többek között bitcoin és elosztott főkönyvi technológián alapuló projekteket a vállalatok.

262 igen és 0 nem szavazattal elfogadta spanyol felsőház azt a törvényt, ami tesztkörnyezetet biztosít a spanyol pénzügy-technológiai startupoknak és vállalatoknak, írja a helyi AEFI (Asociación Espanola de Fintech & Insurtech) fintech és insurtech szövetség.

A törvény már február óta a törvényhozók asztalán hevert, akkor az alsóház ratifikálta majd került frissiben a felsőházhoz.

Hogy konkréten mely spanyol kriptovaluta és DLT startupok/vállalatok vehetnek részt a sandbox környezetben, arról még nincs információ.

Az AEFI már 2017 óta lobbizik egy ilyen regulált tesztkörnyezet létrehozása mellett és nem csak a ‘normie’ neobank startupoknak, fintech cégeknek, hanem inkluzíve a kriptovaluta szektorban tevékenykedő entitásoknak is.

Üdítő pozitívum, hiszen szemben Magyarországon a finteches szereplők inkább mint valami lesajnált pestiseseket kezelik a kriptovalutákkal foglalkozó vállalkozásokat, szereplőket, semmint felismerve, hogy sok helyütt ugyanazok az érdekeik (a Szerző magánvéleménye).

Spanyolországra visszatérve, a törvényhozás következő lépése, hogy a sandbox környezet felügyeletére egy szabályozói bizottságot állít fel, ami egyben felelni fog a beválogatásért is.

A bizottság három havonta fog ülésezni, és feladatai közé fog tartozni a protokollok és szabványok szabályozása is, a tesztkörnyezetben részt kapó projektek teljesítményének értékelése mellett.

Kapcsolódó:

(Forrás: AEFI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük