A stabilcoinok uralják a centralizált kriptotőzsdéket

A digitális eszközök piacának elemzésére szakosodott Kaiko március 20-án tett közzé egy elemzést a centralizált kriptotőzsdék teljesítményéről. Eszerint az ezeken a platformokon zajló kereskedés jelentős ugrást mutat az elmúlt hetekben. A legnagyobb 18 ilyen tőzsde kereskedési volumene négyhónapos csúcsra jutott és meghaladta az 51 milliárd dollárt. Legutoljáa ekkora szint az FTX kriptotőzsde összeomlása előtt volt.

Elég sok trend látható a centralizált kriptotőzsdék teljesítménye alapján

Az is elég megdöbbentő, hogy milyen mértékben zuhant be az amerikai dollár részesedése (ahol USD-ben van kifejezve az adott kereskedési pár) a centralizált kriptotőzsdéken. A fiat pénzek kereskedelme általánosságban is 69%-ról 47%-ra zuhant, ami elég komoly csökkenés. Az összes kereskedés 78%-át a stabilcoinok teszik ki, míg a fiat pénzek részesedése 19%. A maradékot a BTC, az ETH vagy éppen a Binance Coin adja. Az mindenesetre borítékolható, hogy a stabilcoinok piaci részesedése tovább nő majd, főleg az olyan tengerentúli platformokon, mint a Binance. A Terra USDT coinja a legnépszerűbb választás, amit a BUSD coinja követ a népszerűségi listán. Az USDC és a DAI alapvetően nem annyira jelentősek a centralizált kriptotőzsdéken, ezeket inkább a DeFi ökoszisztémában használják.

Azt azért még a Kaiko elemzéséből ki kell emelni, hogy a kereskedés megugrása ezeken a tőzsdéken nem hozott magával nagy likviditást. A piac “mélysége”, likviditása a BTC/USD párban alig 2%-os, míg a BTC/USDT pár esetén 10 hónapos mélypontra zuhant. Ez főleg egyébként az elmúlt időszakban bekövetkezett banki csődöknek köszönhető. Árfolyam vonatkozásában a bitcoin dominálja a piacot, főleg azért, mert az ETH esetén vannak aggasztó kilátások a jövőre nézve. Például a Shanghai frissítés miatt, ami lehetővé tenné a stakelt ethereum kiutalását. A teljes jelentés egyébiránt itt végigböngészhető.