A svájci hatóságok már az orosz kripto vagyonokat is befagyasztanák

A svájci szövetségi kormány be akarja fagyasztani az orosz magánszemélyek és vállalatok kriptovaluta eszközeit. Legalábbis azokat, amik a svájci határokon belül vannak. Ezekkel az intézkedésekkel szeretnék büntetni az orosz állampolgárokat és vállalkozásokat az uniós szankciókon túl.

Svájcban már elfogadták uniós szankciókat

A kriptovaluta eszközök befagyasztása az Európai Unió által bevezetett szankciók után a következő lépés lenne Moszkvával szemben az Ukrajna elleni orosz betörés miatt. Az EU szerdán bejelentette, hogy intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy megszüntesse Oroszország azon kísérleteit, hogy kriptovalutákat használjon a gazdasági szankciók enyhítésére.

„Intézkedéseket hozunk, különösen a kriptoeszközökkel kapcsolatban, amelyeket nem szabad a 27 EU-tagország által elrendelt pénzügyi szankciók megkerülésére használni” – mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a Financial Timesnak.

Guy Parmelin svájci pénzügyminiszter megerősítette négy uniós szankció elfogadását. A múlt héten több mint 200 orosz bankszámláját és tárgyi eszközeit zárolták a svájci hatóságok.

Hogyan fogják befagyasztani a kriptoeszközöket?

A kriptoeszközök befagyasztásával a svájci pénzügyminisztérium meg akarja védeni a svájci blokklánc ipar integritását. Svájc és a szomszédos Liechtenstein állam az elmúlt években kriptovaluta központokká vált, és több, mint 1000 blokklánc vállalatnak adnak otthont.

Egyelőre még várni kell rá, hogy a svájci hatóságok hogyan alkalmazzák majd a pénzügyminiszter intézkedéseit. Nem minden tárcát lehet ugyanis központilag lefoglalni. A kriptovaluta pénztárcák nyilvános és privát kulcson alapuló infrastruktúrával rendelkeznek, amely szabályozza a pénzek küldésének és fogadásának kritikus pontjait. A nem letéti típusú tárca nyilvános és privát kulcsaihoz azonban a tulajdonoson kívül senki nem fér hozzá.

„Ha valaki maga tartja a kriptokulcsát, akkor bárhol is legyen, gyakorlatilag lehetetlen lesz azonosítani” – mondja egy magas rangú svájci pénzügyi tisztviselő.

Amikor a Coinbasehez hasonló kriptotőzsdék kriptoeszközöket tárolnak, az eszközöket letéti pénztárcákban tartják. Ez azt jelenti, hogy a Coinbase hozzáfér az ügyfél pénztárcájának nyilvános és privát kulcsaihoz is. A tőzsdék csak ebben a helyzetben korlátozhatják a felhasználók pénzéhez való hozzáférést.

Még ilyen körülmények között is jogalapra lenne szükség, hogy a svájci vállalatok érvényesítsék a vagyon befagyasztására vonatkozó intézkedéseket. Erre Jesse Powell, a Kraken vezérigazgatója is rámutatott, mivel az eszközök válogatás nélküli befagyasztása hátrányosan érintené az iparágat. A váltót a befagyasztást elrendelő ország szabályozó hatóságánál is be kell jegyeztetni, és jogi útmutatást kell adni arra vonatkozóan, hogy hogyan és mikor lehet biztosítani bizonyos felhasználók hozzáférésének korlátozását.

Svájcban a szabályozó testület a Pénzügyi Piacfelügyeleti Hatóság, minden kriptotőzsdének engedélyt kell szereznie a szervezettől a működéshez. A parlament 2020-ban fogadta el a blokklánc-törvényt, amely meghatározza a kriptovaluták cseréjének módját, és a tőzsdék tevékenységét az országban.

Forrás: Be In Crypto