Kétszámjegyű GDP növekedés Salvadorban – a bitcoin is közrejátszik

Amióta Salvador törvényes fizetőeszközként bevezette tavaly a bitcoint az országban, azóta minden napra jut valami hír a korábban a médiában maximum csak a bandái miatt emlegetett országról. Mostanában főleg annak kapcsán, hogy a különböző nemzetközi szervezetek és bizonyos országok komoly bírálatokkal illették az államot és elnökét, Nayib Bukelét a döntése miatt. Fel is szólították sokadszorra már, hogy vonja vissza a törvényt. Arra kérték, hogy függessze fel a bitcoint, mint fizetőeszközt, mert ezzel csak árt az ország gazdaságának.

Salvador gazdasága brutális ütemben bővül – a bitcoin is közrejátszik

Olyan szervezetek voltak a bírálók között, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vagy éppen a Bank of England. A bírálóknak nincs egyszerű dolguk, mert a számok nem igazán támasztják alá azt, amivel érvelnek. 2021-ben például rekordméretű volt a GDP-növekedés Salvadorban. Szakértők szerint a pandémia okozta krízishelyzetből a közép-amerikai ország lábalt ki az egyik leggyorsabban a világ gazdaságai közül. A számok azt mutatják, hogy 2021-ben 10.3%-os volt a GDP növekedése. Ez rekord, hiszen soha nem volt még kétszámjegyű növekedés a salvadori gazdaságban. És ha azt nézzük, hogy 2020-ban az ország gazdasága közel 8%-kal zsugorodott, akkor ez a növekedés még jóval nagyobb is a 10.3%-nál.

A növekedés fő motorja az export. Ez 2021. januárjához képest 13%-kal volt nagyobb 2022. januárjában, legalábbis erről tweetelt Nayib Bukele nem is olyan régen. És egyértelműen a bitcoin is hozzájárult ehhez a növekedéshez. Már csak a hazaküldött pénzek okán is. Több millió salvadori dolgozik külföldön, főleg az Egyesült Államokban. Ők eddig nagyon komoly díjak mellett küldhettek haza pénzt a családnak. Most viszont a bitcoin segítségével akár a 0%-os díj is elérhető, azaz sokkal több pénz érkezett az otthon élőknek az USA-ból. A hosszútávú hatásokról persze még korai beszélni. Viszont ahogy a bevezetőben is említettük, a bitcoin fizetőeszközként történő bevezetése lendületet adott az országnak. Olyan piaci szereplők is beszélnek már az országról és az ott történő befektetésről, akik korábban még a térképen sem tudták volna azonnal megtalálni. És ha megvalósulnak a tervezett ötletek a bitcoin városról vagy a befektetésért adott állampolgárságról, akkor szép jövő várhat a kis országra.