A svájci Lugano El Salvador nyomdokaiba szeretne lépni

A svájci Lugano polgármestere, aki tavaly márciusban legalizálta a bitcoint és a tether-t, azt szeretné, ha városa a kriptovaluták globális központjává válna.

Michele Foletti, Lugano polgármestere szerint városa arra hivatott, hogy a kriptovaluták központjává váljon, és kövesse El Salvador példáját, amely tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy a bitcoint hivatalos fizetőeszközként legalizálja az országban. A polgármester szeptember 7-én egy tweetben ünnepelte a Nayib Bukele elnök által hozott történelmi döntés első évfordulóját.

A svájci Lugano már régóta az egyik legnyitottabb város a blokklánc és a kriptovaluták világával kapcsolatos események, kiállítások, konferenciák iránt. Márciusban a polgármester elfogadta azt az átütő erejű határozatot, hogy számos szolgáltatásért, kezdve az adókkal és a bírságokkal, mostantól bitcoinban vagy tetherben is fizethetnek azok, akik ezt szeretnék.

Lugano elköteleződése a kriptovaluták elterjedése mellett

Nyáron a város ₿ nyár terv néven mélyreható tanfolyamokat szervezett a kriptovalutákról és a blokkláncról. A tanfolyamokon mintegy 100 hallgató vett részt július 3. és 16. között, hogy elsajátítsák a kriptopénz-üzletág néhány legfontosabb technikáját és titkát, a szabályozási és technológiai vonatkozásokkal kapcsolatban.

A polgármester szándéka a Tetherrel kötött partnerséggel pedig röviden az, hogy egyre kedvezőbb ökoszisztémát hozzon létre a kriptovaluták számára a svájci városban. Ennek a ₿ Tervnek a részeként, amely a város kriptovilágának fejlesztésével kapcsolatos teljes projektet összefogja, a Tether 100 millió svájci frankos befektetési alapot hoz létre olyan start up cégek számára, amelyek a bitcoin elfogadásának megkönnyítéséhez szükséges infrastruktúrát kívánják kifejleszteni, és a pozíciót olyan vállalatok számára népszerűsíti, amelyek szakértelmet hoznak a területre.

Így Lugano egyesek szerint a Zürichtől északra fekvő svájci-német Zug városával versenyezne, amely a híres “Crypto Valley” (Kriptovölgy) blokklánc-fejlesztési központnak ad otthont. Európa leggyorsabban növekvő technológiai közösségének számít.

A Tether és Lugano városa között márciusban aláírt partnerség célja minden bizonnyal az, hogy a Ticino kantonban található város a világ kriptopénz fővárosává váljon.