Mostantól bankszámlát nyithatnak a kriptocégek Svájcban

Svájc szép lassan a világ egyik vezető ökoszisztémájává növi ki magát a kriptopénzes, blokklánc technológiai és az elosztott könyvelési technológiai vállalkozások számára. Mostantól pedig – elsőként az országban – bankszámlát nyithatnak a kriptocégek Svájcban.

Bankszámla nyitás a Hypothekarbank Lenzburgnál

A svájciak nyitottsága ellenére a kriptopénzben és blokklánc technológiában érdekelt cégek már régóta küzdenek a bankokkal a számlanyitás kapcsán. A svájci pénzintézetek szigorú pénzmosás elleni és átláthatósági (KYC) szabályokat követnek, ami komoly akadályt jelent a vállalkozásoknak.

Bár a svájci Falcon Private Bank már a tavalyi év óta nyújt kriptopénzes szolgáltatásokat, azonban most egy másik bank még merészebbet lépett és megnyitotta kapuit a kriptovállalkozók számára. A Hypothekarbank Lenzburg (HL) így Svájc első olyan bankja, amely mostantól blokklánc technológiai és kriptopénzes vállalkozások számára kínálja bankszámla nyitásának a lehetőségét. A bank vezérigazgatója Marianne Wildi szerint, mivel a bank együttműködési stratégiát folytat a fintech területén, így a hitelességük részét jelenti együtt dolgozni a kriptopénzes és blokklánc technológiai cégekkel is. A közepes méretű, eredetileg jelzálog kölcsönzéssel foglalkozó bank, a digitális megoldások felé való nyitással szerzett magának nevet. A HL az egyetlen olyan bank Svájcban, amely nyitott bankolást tesz lehetővé az alkalmazásprogramozási felületen (API) keresztül külsős fintech cégeknek. Maga a vezérigazgató is tech szakértő, ugyanis korábban számítógépes programozó volt.

Svájc kriptovölgye Zugban, forrás: FinTechNews

Wildi azt is elmondta, hogy a bank tisztában van a pénzmosást illető problémákkal és aggodalmakkal a kriptocégeket és az ICO-kat illetően, ezért a pénzintézet alaposan megvizsgálta a releváns kockázati és megfelelőségi kérdéseket, emellett tájékoztatta a svájci pénzpiaci felügyeleti hatóságot (FINMA) is, mielőtt az új szolgáltatás bevezetéséről döntött. A bank rendkívül szelektív az új ügyfelek elfogadását illetően, a közelmúltban összesen két cég kapott tőlük lehetőséget. Egy új ügyfél elfogadása előtt szigorú átvilágítást hajtanak végre, tette hozzá a vezérigazgató. A HL a Geissbühler Weber & Parner-t bízta meg az átvilágítások lebonyolításával, amely nagy szakértelemmel rendelkezik a kriptoszektorban. A pénzintézet tervei szerint az átvilágítás költségeit az ügyfeleknek kell kifizetniük, ami azt jelenti, hogy egy kriptovállalkozás számlanyitása drágább lesz, mint egy átlagos svájci vállalati számláé.

Borítókép forrása: FUW

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük