A szaúdi dzsihádisták előszeretettel használják az XRP-t

A Coinbase létrehozott egy új szervezeti egységet Special Investigations Team néven. Ennek a feladata azon kriptotranzakciók felderítése, amelyek illegális tevékenységhez köthetőek. A kriptotőzsde legújabb blogposztjában a Ripple (XRP) tranzakciókat elemzi, amelyben kiemeli, hogy a szaúdi dzsihádisták egyik legkedveltebb coinja az XRP a Bitcoin mellett.

A Coinbase kalkulációja szerint a szaúdi dzsihádisták bizonyítottan legalább fél millió dollár értékben végeztek BTC és XRP tranzakciókat.

Coinbase elemzés

Az elemzés rámutatott arra is, hogy a többi nagyobb terrorszervezet mint a Hamas, ISIS és Al-Qaida kizárólag a Bitcoinban bíznak, és arra támaszkodnak.

Szaúd-Arábia és XRP Army kapcsolata

Az XRP Army, az XRP mögött álló nagy Twitter csoport és a szaúdi dzsihádisták között azonban több kapocs is van.

Idén januárban Geoff Golberg újságíró egy tényfeltáró cikkében bemutatta, hogy a szaúdi állam által is szponzorált dezinformációs Twitter csoport előszeretettel oszt meg XRP posztokat, amit befolyásos XRP Twitter felhasnzálók tweetelnek.

A Twitter adatok elemzése szerint az államilag szponzorált dezinformációs Twitter csoport hozzáköthető egy Smaat nevű marketing céghez is. A Smaat képviselői természetesen tagadják a vádakat.

A kutatásában Golberg rámutatott, hogy a szaúdi kormányzat és az XRP Army is igénybe veszi a Smaat szolgáltatásait különféle propaganda kampányok levezényléséhez.

Ha a Coinbase most bemutatott elemzése helyes, akkor a kriptotőzsde saját tavalyi döntése is, hogy belistázták a tőzsdére az XRP-t, etikailag vitatható.

Coinbase elemzés

A Coinbase elemzése szerint a legtöbb terrorista szervezethez kapcsolható XRP tranzakció 2020. második félévében növekedett meg. Viszont azt is érdemes megjegyezni, hogy a XRP volumen mindössze 0.05%-a köthető egyértelműen illegális tevékenységhez.

Lehet, hogy végül ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Coinbase az év januárjában végülis kilistázta a tőzsdéről a Ripple tokenjét. Erre csak ráerősíthetett a SEC-Ripple jogi csata helyzete.

Az Amerikai pénzügyminisztérium aggódik a kriptókkal összeköthető terrorista akciók miatt

Közismert már mindenki előtt a Ripple és a SEC jogi csatája. Ennek középpontjában az áll, hogy a tőzsdefelügyelet szerint az XRP egy nem regisztrált értékpapír eszköznek tekinthető. Ennek a jogi pernek a kimenetele nagy hatással lesz majd a teljes kriptoszegmens jövőjére. Az amerikai pénzügyminisztérium azonban egy másik dolog miatt is aggódik. Véleményük szerint aggályos, hogy növekszik a digitális valutákkal finanszírozott terrorista akciók száma a világban.

2020. augusztusa és 2021. augusztusa óta a terrorista szervezetek ETH, ERC20 tokenek és XRP coinok formájában is kapják a támogatást különféle helyekről, derül ki a Coinbase elemzéséből. Az elemzés rámutatott arra is, hogy a szaúdi dzsihádisták a teljes finanszírozásuk 80%-át XRP-ben és Bitcoinban kapták.

Coinbase elemzés

Az amerikai pénzügyminisztérium kijelentette, hogy a “digitális eszközök növekvő felhasználása illegális tevékenységek finanszírozására a külföldi jogi rendszerek hibája, ugyanis nem képesek helyesen felügyelni a digitális eszközökhöz köthető különféle aktivitásokat. Ez egy nagyon nagy sérülékenység.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük