A személyiségtolvajok kihasználják El Salvador Chivo tárcájának hiányosságait

Több száz salvadori polgár nyilatkozta azt, hogy hackerek személyi számukat felhasználva nyitottak Chivo tárcákat országszerte. A személyazonosság lopások hátterében nagy valószínűséggel a 30 dollárnyi Bitcoin jutalom áll, amelyet minden új tárca nyitása után lehet kapni. Ezt a kis ösztönzést az ország kormánya rendelte el, mivelhogy ezáltal is buzdítani szerették volna a lakosokat a tárca használatára. Azonban úgy tűnik, hogy a dolog mégis rosszul sült el.

A szóban forgó digitális fizetési eszközben formát öltő ösztökélés Salvador elnökének, Nayib Bukele-nek, volt az ötlete. A kezdeményezés rendkívül hatékonynak bizonyult kezdetben és az állampolgárok is örömmel kaptak az alkalmon, hogy kriptóhoz jussanak. Emellett ez év szeptemberében olyan adatokkal szolgált a kormány, miszerint már többen használják a Chivo szolgáltatását, mint bármilyen más kereskedelmi bankét. A tárca egyébként szeptember 7-én vált elérhetővé a nyilvánosság számára, s az el salvadori államigazgatás hozta létre azt a BTC problémamentes alkalmazásának érdekében.

Miután a Bitcoint elfogadták törvényes fizetési eszközként és a lakosok igénybe vették a Chivo által nyújtott lehetőségeket, rohamosan megnőtt a személyiséglopások száma. A civilek jelentették gondjaikat a hatósági szerveknek, illetve megosztották tapasztalataikat egymással a közösségi platformokon is. A Cristosal névre keresztelt emberi jogi és átláthatósági szervezet próbál meg segíteni a helyieknek a probléma megoldásában, sajnos eddig eredménytelenül. Beszámolójuk szerint, október 9. és 14. között összesen 755 olyan esettel fordultak hozzájuk, amelynek eredete a személyazonosság ellopásához köthető.

Chivo

A kormány és a Chivo hallgat, egyre nő a zűrzavar

A sértettek elmondása szerint legtöbbjük akkor jött rá az ellenük elkövetett bűntettre, amikor aktiválni próbálta saját Chivo tárcáját, viszont az azt jelezte, hogy személyi száma már jelen van a rendszerben. Eddig is számos kritikusa akadt Bukule-nek a nagymértékű BTC adoptáció miatt és a jelenleg zajló kalamajka sem sokat segít ezen. Azonban azt meg kell hagyni, hogy a kormány sem iparkodik megoldani a fennálló helyzetet.

Mindemellett a Chivo vezetősége sem méltóztatik nyilatkozni az esetről. A cég szolgáltatási feltételei lehetővé teszi számukra a felelősségvállalás elmulasztását, így könnyűszerrel megúszhatják a dolgot. Ennek ellenére a salvadori polgárok nem engednek igazukból és elszántan igyekszenek bizonyítani azt.

Forrás: coindesk.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük