A szeptemberi nagy átállás ígéretétől szárnyalni kezdett az ether

Még múlt csütörtökön az Ethereum Foundation egyik tagja, Tim Beiko arról beszélt, hogy szeptember 19-én végre megtörténik az annyira várt átállás az Ethereum vonatkozásában. Ez lenne tehát az a nap, amikor a világ legnagyobb okosszerződéses blokklánca átáll az energiaigényes proof-of-work konszenzusról a jóval környezetbarátabb proof-of-stake mechanizmusra. Beiko bejelentése óta az ether árfolyama több mint 20%-ot emelkedett és egy hónapos csúcsra ért.

Az egész kriptopiac csak a jó hírre várt

A cikk írásakor már 1480 dollár felett kereskednek egy etherrel. A token a július 17-én zárult héten 15%-ot növekedett az árfolyamában, ami március óta a legnagyobb növekedése volt. Beiko bejelentése és az ether áremelkedése magával rántotta a Lido Finance-en stake-elt stETH árfolyamát is. Ennek árfolyama az ether árának 98%-át érte el csütörtök óta. Mivel a stETH a Lido Finance-en stake-elt etherrel megegyező összeget takar, így az árfolyamoknak egymáshoz nagyon közel kell lenniük. Ez az arány a két árfolyam között a Terra májusi összeomlása után volt 0,93 is.

Lido

Bennfentes szakértők szerint az Ethereum régóta esedékes átállása három bitcoin felezés hatásának fog majd megfelelni. Azaz 90%-os csökkenés lesz majd elérhető az ether éves kibocsátásában, ami egyértelműen erős deflációs hatást is jelent. Az ether befektetői már elég régóta odafigyelnek a hálózattal kapcsolatos változásokra. Példának okáért a 2021. augusztus ötödikén élesbe ment London hard fork előtt három hét alatt 60%-ot emelkedett a token ára. Most már csak abban kell reménykednünk, hogy szeptemberben tényleg elmegy élesben az Ethereum váltás. Mindenesetre a Ropsten és Sepolia tesztnetek sikeres átállása és a Goerli tesztnet bizakodásra okot adó átállási terve eléggé optimistává tehet mindenkit.

Beiko bejelentése egyébként az a “trigger” volt a kriptopiacon, amire mindenki nagyon várt. Valami olyan bejelentés, ami okot adhat a felívelésre ismét. Mert a befektetők és a kriptocégek is úgy látják, hogy a makrogazdaasági hatásokat és a kriptovalutákkal kapcsolatos egyéb kockázatokat már rég beárazta a piac. Most mindenki a pozitív hírre várt csak. Ezt mutatja az is, hogy a nagy bálnák a mélyrepülés során elég jól bevásároltak, a héten érte el a bálnának nevezett címek száma a valaha volt legnagyobb csúcsát.