A szingapúri Lee dinasztia kezdetnek 100 millió dollárt fektet digitális eszközökbe

Szingapúr két legnevesebb családjának leszármazottai fokozzák részvételüket a digitális eszközökben. A szingapúri Lee dinasztia tagjai azt tervezik, hogy vagyonkezelési üzletágukat a digitális befektetésekre is kiterjesztik. Kezdetnek 100 millió dollárt kívánnak befektetni olyan termékek részvényeibe és tokenekbe, amelyek a Web3 tömeges elterjedéséhez vezetnek majd. 

A Whampoa Group társalapítója Amy Lee, a Lee & Lee volt vezető partnere, egy szingapúri ügyvédi iroda, amelyet édesapja, Lee Kim Yew, valamint Szingapúr első miniszterelnöke, Lee Kuan Yew és felesége alapított. A befektetési csoport másik társalapítója Lee Han Shih, annak az üzleti családnak a tagja, amely többek között az OCBC (OCBC.SI) délkelet-ázsiai bank és a Lee Rubber Group társalapítója volt. A vállalat vezérigazgatója és  társalapítója, Shawn Chan elmondta, hogy 50 millió dollárt tervez felhasználni egy kriptovalutákkal kapcsolatos fedezeti alaphoz, és 100 millió dollárt szeretne egy kockázati tőkealapba fektetni ugyanezen a területen.

Chan szerint Délkelet-Ázsia földrajzi adottságai és magas internethasznosítása miatt rendkívül kedvező régió a Web3 termékek és szolgáltatások tömeges alkalmazásának és elterjesztésének szempontjából.

A családi irodák általában kevésbé szabályozottak, mint a hagyományos cégek, és a nagyobb szereplők közé tartoznak, amelyek az alternatív befektetésekbe igyekeznek beszállni. Szingapúrban különösen a tehetősek karolták fel a tokeneket, segítve a Bitcoin-kereskedelmet a DBS Group Holdings Ltd. digitális tőzsdéjén, amely intézményi befektetőket és családi irodákat szolgál ki.

Ugyanakkor azonban az ország hatóságai többször is lebeszélték a lakossági befektetőket arról, hogy a kriptóra fogadjanak, annak volatilitása miatt.

A Whampoa fedezeti alapja a kriptovaluták volatilitásának ellensúlyozása érdekében piacisemleges, mondta Chan. Elsősorban bitcoinnal és etherrel kereskedik, és alkalmanként más tokenekkel is, ha kedvező kockázat-megtérülés felállást azonosít. Ami a kockázatitőke-alapot illeti, a Whampoa stratégiai partnereket keres. Chan elmondása szerint regionális családi irodákkal és néhány nagy kínai internetes vállalattal is tárgyalásokat folytat.

Szingapúr legnagyobb bankja, a DBS Bank is kriptóban utazik

A Legnagyobb szingapúri bank a medvepiac közepette bővíti a Bitcoin és kriptopénz szolgáltatásait. A DBS Group Holdings szeretné kiterjeszteni digitális eszközváltóját 300 ezer leggazdagabb ügyfelére Ázsiában, és új termékeket kiépíteni. Bár a bank vezérigazgatója nemrég azt mondta, hogy a bank képes lenne biztonságosan és hatékonyan kriptotermékeket és -szolgáltatásokat nyújtani a fogyasztóknak, “a szabályozók nem feltétlenül így látják” – magyarázta.

“Egyrészt globális kriptoközpont akarunk lenni”mondta Piyush Gupta, a bank vezérigazgatója. “Másrészt nagyon aggódunk amiatt is, hogy a hazai lakosságunk megégeti magát ezzel a spekulatív eszközosztállyal”.

Gupta azzal zárta megjegyzéseit, hogy megosztotta, hogy a bank tőzsdéjén idén áprilisról júniusra megduplázódott a tranzakciók száma. Ami még lenyűgözőbb, hogy a bitcoin tranzakciók száma ugyanebben az időszakban megnégyszereződött.

Kriptó Szingapúrban

Míg Szingapúr a kriptovaluták felelősségteljes integrálásával igyekezett megőrizni vezető szerepét globális pénzügyi központként, a közelmúltbeli összeomlások közepette a fogyasztók védelmére fordult.

“A MAS (Szingapúr Pénzügyi Hatósága) kijelentette, hogy vezető kriptopiaci szereplőket akar Szingapúrba vonzani”mondta Ravi Menon, a MAS ügyvezető igazgatója. “Másrészt szigorú és hosszadalmas engedélyezési folyamatot folytat azok számára, akik kriptopénzzel kapcsolatos szolgáltatásokat akarnak végezni Szingapúrban” – tette hozzá.

Az ázsiai törpeállam az utóbbi időben figyelemre méltó intézkedéseket végzett a kriptovaluták területén. Az ország fontolgatta a bitcoin bevezetését, mint hivatalos fizetőeszközt. Erről felmérést is készítettek az ország lakosai között. A megkérdezettek 37%-a támogatja az ötletet és reméli, hogy országuk elindul egy olyan úton, mint amilyet El Salvadorban alkotott meg Nayib Bukele elnök.