Hatalmasat fog szólni, ha Szingapúrban is hivatalos fizetőeszköz lesz a Bitcoin

Már készülőben vannak Szingapúrban a Bitcoin elfogadására vonatkozó szabályozások – lehet, hogy az állam El Salvador és a Közép-afrikai Köztársaság nyomdokaiba lép?

A világ egyik legvonzóbb pénzügyi központjában régóta folyik egy részletes, összetett, de mégis egyszerű kriptovaluta szabályozási rendszer kidolgozása, melynek célja, hogy megkönnyítse a mindennapi vásárlásokra vagy éppen egy kávé elfogyasztására a bitcoin használatát. (Arról itt olvashatsz részletesen, hogy a város milyen lépésekkel támogatja szeretett kriptovalutánkat és annak híveit.) Mivel pedig Szingapúr a világ minden tájáról érkező tőke csomópontja, amennyiben El Salvador nyomdokaiba lép, döntése új lendületet adhat a digitális valutának.

A The Economist a világ különböző országainak 3000 állampolgára körében végzett felmérésében arra kereste a választ, vajon a helyiek mennyire elfogadóak a Bitcoinnal, mint digitális arannyal szemben. Amint az kiderült, a megkérdezettek 37%-a reméli, hogy a kormányuk elindul azon az úton, melyet Nayib Bukele az elmúlt év szeptemberében kitaposott. Az örömhír ellenére ugyanakkor a felmérésben résztvevők ugyanennyi százaléka támogatja a központi banki digitális valutákat (CBDC) is, melyek sokak szerint pusztán a központi hatalmat erősítik. A megkérdezettek 43%-a semlegesen állt a felvetett kérdésekhez, míg 18%-a ellenezné a bitcoin törvényes fizetőeszközzé való nyilvánítását.

Más országok is kivennék részüket a bitcoin törvényből

Szingapúr mellett néhány további állam is esélyes lehet arra, hogy El Salvador nyomdokaiba lépjen. Az ötlet ugyanis felmerült már az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Brazíliában, Dél-Afrikában, Törökországban és Vietnámban is. A helyiek ugyanis már többször is kérték országukat a BTC teljes körű állami valutaként való elfogadására.

A felmérésben egyébként a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) is porondra kerültek, melyek iránt kifejezetten magas érdeklődést mutattak a megkérdezettek, és 60 százalékuk elviekben szívesen vásárolna digitális alkotásokat. Nos, ami azt illeti, manapság sem a Bitcoin iránti elkötelezettség, sem pedig az NFT-k iránti rajongás nem okoz már meglepetést, tekintettel arra, hogy lehetőségek után kutatva egyre több új belépő érkezik a szektorba.