A Taproot frissítés megmutatja, hogy a Bitcoin mégsem olyan, mint az arany

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoint nagyon sokszor “digitális aranyként” is emlegetik. A befektetőknek azonban vásárláskor nem az az elvárásuk, hogy úgy viselkedjen, mint az arany a mostani kereskedésben, hanem hogy egyszer majd megszerezze azt a történelmi jelentőséget, amit az arany a kultúrák és korszakok folyamán megélt.

A szektor szakértői azonban nemrég megjegyezte, hogy van egy fontos szempont, amelyben a Bitcoin  soha nem lesz olyan, mint az arany. A széfben vagy a földben az arany mindig arany lesz; a Bitcoin azonban technológia, és a technológia mindig fejlődni és frissülni fog. Ez a tulajdonság most meg is mutatkozik. A Bitcoin hálózat fejlődik, és most a legújabb Taproot nevű frissítést tervezik végrehajtani.

Taproot frissítés

A Taproot több fejlesztési javaslatból áll. Közülük az egyik az adathatékonyság növelése, amely lazíthatja a kínálati oldalon jelentkező nyomást a Bitcoin tranzakciós díjak kapcsán. A frissítés magába foglalja a több aláírással működő tranzakciók frissítését is. Ez egy olyan Bitcoin funkció, amely jelentős a letétkezelők és más szervezetek számára, amelyek közvetlen felügyeletet gyakorolnak a Bitcoin felett.

A több aláírással ellátott címek olyan társaságok irányítási eszközei, amelyek közvetlenül felügyelik a Bitcoint. A Taproot olyan frissítéseket tartalmaz, amelyek a multi-sig-ek egyszerűbb használatát és adatvédelmük javítását szolgálják: a több aláírással ellátott Taproot-tranzakciót nem lehet megkülönböztetni a többi Taproot-os tranzakciótól. Ez nagyon fontos lehet azoknak a szervezeteknek, amelyek többszörös aláírást igénylő tranzakciókkal akarnak végrehajtani, de nem akarják tudatni a hálózattal, hogy használják őket.

A Bitcoin anonimitását sokszor kritizálják, hogy a hálózatot bűncselekményekhez kötődő kifizetésekre is lehet felhasználni. Ez azonban biztonságot nyújt a törvényes üzemeltetők számára is. Az interneten senki sem tudja, hogy egy kutya vagy-e; a Bitcoin esetében pedig senki sem tudja, hogy egy pénzintézet vagy-e. A Bitcoin hálózatot használó társaságok számára a fokozott adatvédelem csökkenti a kibertámadások valószínűségét.

Ez a diagram, amely a txstats.com oldalról származik, megmutatja, hogy a jelenlegi multi-sig felhasználók mennyire láthatók a hálózat számára.

Egy frissítés kockázatokat is rejt magában

A multi-sig jelenlegi hiányosságai gátat szabhatnak a befogadásának, amelyet a mostani Taproot orvosolhat, megnyitva az ajtót a megnövekedett használat előtt. Ez javíthatja a letétkezelő szolgáltatások minőségét, és vonzóbbá teheti a közvetlen letétkezeléssel járó befektetési formákat.  De kockázatként felmerülhet az is, hogy ez egy olyan új funkció lehet, amelyet senki sem fog használni. (Emlékszik még valaki a Microsoft Sets-re? Persze hogy nem, mert senki sem használta)

A legtöbb technológiai befektető megérti a frissítésben rejlő technológiai kockázatokat. Most is fennáll tehát annak a kockázata is, hogy egy olyan funkciót fejlesztenek ki, amelyet senki sem fog használni. Az Ethereumtól eltérően a Bitcoin fejlesztői inkább a kompatibilis frissítéseket részesítik előnyben. A Taproot megvalósítása után a felhasználók továbbra is használhatják a Taproot előtti tranzakciókat.

A multi-sig-ek fejlesztése megkönnyítheti az alkalmazások fejlesztését is a Bitcoin blokkláncon, ami 2021-ben egy különösen releváns kérdés, mivel a decentralizált pénzügyek, a nem helyettesíthető tokenek és a stabil tárcák vezérelték a kriptovaluta bikapiacot. Ez meglátszik az árfolyamokba is, jelenleg az ether (ETH, +1,87%) éves hozama nagyjából tízszerese a Bitcoin hozamának ebből kifolyólag.

Ezen a ponton valószínűnek tűnik, hogy a Taproot-ot a Bitcoin hálózaton implementálni fogják, mivel egyre több bányász jelzi jóváhagyását. Az, hogy a felhasználók kihasználják-e annak előnyeit, sokatmondó  lesz a Bitcoin alkalmazkodóképességéről és életképességéről, mint frissíthető technológiai befektetésről.

Másrészt a frissítés vagy az alkalmazkodás képtelensége erősítheti a Bitcoin hasonlóságát az arannyal – ami végülis sohasem frissül, se nem alkalmazkodik.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.