A Telegram Wallet bevezeti az alkalmazáson belüli kriptofizetési lehetőséget

A népszerű üzenetküldő alkalmazás, a Telegram új funkciójának köszönhetően a kereskedők mostantól közvetlenül az alkalmazáson belül végezhetnek biztonságos, azonnali kripto-fizetéseket.

A július 13-án bejelentett új funkciót a @wallet, a Telegram Open Network (TON) blokkláncra épülő kriptotárca és bot vezette be.

Ahogy a kriptovaluta fizetési iparág tovább fejlődik, úgy hallhatunk újabb és újabb kriptós szolgáltatások megjelenéséről. A Telegram idén áprilisban jelentette be, hogy a @wallet bot az USDT és a TON mellett most már BTC érmék eladására és vásárlására is alkalmas. A kriptobarát csevegő platform most újabb kriptós szolgáltatással rukkolt elő.

Az új integráció egyik célja a Wallet Pay szélesebb körű elterjesztése a Telegram közösségén keresztül. Annak ellenére ugyanis, hogy az üzenetküldő alkalmazás felhasználói bázisa 700 milliós, a @wallet szolgáltatást a közösség mindössze 0.3%-a, azaz 2 millió ügyfél használja.

A TON Alapítvány szerint “a zökkenőmentes és egyszerű fizetési folyamathoz mindössze néhány érintésre van szükség akár az alkalmazás kereskedési botján, akár a Telegram webes alkalmazásán belül”.

Az új funkció nem érhető el minden országban

“A vállalkozásoknak a Wallet Pay használatára való jelentkezés előtt maguknak kell megállapítaniuk, hogy saját joghatóságukban engedélyezett-e az üzleti tevékenységük” – mondta a vállalat szóvivője.

A Wallet Pay szóvivője elmondta, hogy azokban az országokban, melyeket a tárca támogat, az új funkció már most használható, viszont nem érhető el a Pénzügyi Akciócsoport és az Egyesült Államok által szankciókkal sújtott országokban, mivel ezeken a helyeken a helyi megfelelési szabályok írják elő, hogy az ottani vállalkozások elfogadhatják-e a kriptofizetéseket.

A Wallet Pay nem támogatja például az olyan országokat, mint Irán, Mianmar és Észak-Korea. Továbbá, azon országok listáján, amelyek nem engedélyezik, hogy a lakosaik kriptoval fizessenek a termékekért és szolgáltatásokért szerepel többek között Oroszország, Indonézia, Vietnam, és Egyiptom. Érdekesség, hogy Oroszország, ahol 2020-ban hivatalosan betiltották a belföldi kriptovalutás fizetést a második legnagyobb Telegram letöltésekkel rendelkező ország India után. A többi felsorolt oszág szintén benne van a top 10-ben.

Top 10 ország a Telegram letöltések alapján (forrás: Statista)

Bár a tárca számos kérést gyűjtött be a fizetési funkció bevezetése iránt érdeklődő kereskedőktől, a vállalat még nem hajtotta végre az Know Your Business (KYB) folyamatot a protokolljában. Ennek eredményeképpen a cég figyelmeztette az érdeklődő kereskedőket, hogy a kérelmek elküldése előtt győződjenek meg arról, hogy a helyi szabályozásuk lehetővé-e teszi számukra a kriptovaluta fizetések elfogadását.

Fontos megjegyezni, hogy a tárca a Telegramtól függetlenül működik, és a Telegram Web Apps Open Protocolra épül. Ez a protokoll teszi lehetővé a fejlesztők számára, hogy saját alkalmazásokat és szolgáltatásokat építsenek a Telegram ökoszisztémán belül, elősegítve az innovációt és bővítve a platform funkcionalitását.