Letartóztattak egy autóbérlő tulajdonost, mert kriptopénzt fogadott el

Bali rendőrsége letartóztatott egy autókölcsönzőtulajdonost, mert kriptovalutát fogadott el fizetőeszközként. A letartóztatásra azt követően került sor, hogy az állam kormánya bejelentette, szankciókkal sújtja azokat, akik kriptovalutákkal fizetnek vagy fogadnak el.

A rendőrség ügynökei inkognitóban május 29-én letartóztattak egy 33 éves férfit Jimbaranban, Balin, Indonéziában. A bali rendőrség kiberügyi egysége azt követően kezdte meg a nyomozást, hogy egyre több bejelentés érkezett arról, hogy az államban kriptoeszközöket használnak tranzakciókra. Ezek közé tartoznak olyan vállalkozások, mint az autókölcsönzők, kávézók, szállodák, ingatlanügynökségek és még sokan mások.

Nanang Prihasmoko, a bűnügyi nyomozóegység vezetője a CNN Indonesia-nak beszélt a letartóztatásról. Az egység vezetője elmondta, hogy a rendőrség úgy lépett kapcsolatba a gyanúsítottal, mint potenciális bérlő. Titokban belépett egy autókölcsönző csoportba a Telegram alkalmazáson keresztül.

A rendőrség ezután elkérte a férfi kriptotárcájának címét a bérleti díj kifizetéséhez, és egy fizikai találkozót beszélt meg a megállapodás megkötéséhez. Végül a rendőrség a találkozó helyszínén letartóztatta az autókölcsönző tulajdonosát.

Prihasmoko elárulta, hogy a férfi három hónappal ezelőtt kezdett el kriptofizetéseket elfogadni külföldiektől a szigeten. A letartóztatását követően pedig a rendőrség lefoglalta a gyanúsított több vagyontárgyát, köztük a kriptotranzakciókhoz használt mobiltelefonját.

Nanang szerint az indonéz rúpián kívül bármilyen más valuta használata fizetésekhez vagy pénzügyi kötelezettségekhez sérti az indonéz törvényeket. Az ilyen törvényt megszegők egy év börtönbüntetésre és több ezer dollár megfizetésére számíthatnak.

Bali figyelmeztetett

Bali kormánya néhány nappal ezelőtt figyelmeztetett mindenkit, hogy a régióban a kriptovalutákkal való fizetésnek meglesznek a következményei. Azok, akik kriptopénzzel fizetnek vagy azokat elfogadják súlyos szankciókra számíthatnak.

A kormányzó megemlítette, hogy mindenkit, akit rajtakapnak, szigorúan megbüntetnek, és a büntetés akár a szabálysértők vállalkozásainak erőszakos bezárását is magában foglalhatja.

Koster kormányzó továbbá a kriptohasználat elleni figyelmeztetést kiterjesztette a turistákra és más külföldiekre is a szigetországban. Elmondta, hogy az állam zéró toleranciát tanúsít a törvénysértő és helytelen cselekedetekkel szemben a turisták részéről. A kormányzó szerint a helyi törvényeket megsértő külföldiekre kitoloncolás és bírság vár.