A Telegramon most már kriptokat is adhatunk-vehetünk

A Telegram Wallet Bot lehetővé teszi egy ideje már, hogy a Telegram felhasználók bankkártyájukkal kriptovalutát vásároljanak, és kriptot küldjenek más tárcákba vagy fogadjanak. Az áprilisban indult Bot fejlesztői most egy újabb frissítéssel lehetővé teszik, hogy a felhasználók egymás között kriptovalutákat értékesítsenek, a tőzsdei szolgáltatás pedig minden tranzakciónál kezesként fog működni.

A Telegram kriptovalutás szolgáltatása egyre népszerűbb

Ha bármilyen nézeteltérés, vita alakul ki az eladó és a vevő között, akkor az app vitakezelési folyamatot indít el. A vevőknek nem kell semmilyen díjat fizetniük vásárlásaik után, viszont az eladóknak 0,9%-os jutalékot kell fizetniük. Bár alapvetően teljes anonim tranzakciókat ígérnek a fejlesztők, azt fontos tudni, hogy a telefonszámunkat mindenképp meg kell adnunk a botnak, hogy tranzakciókat hajtsunk végre. Az eladáshoz a felhasználók üzeneteket tesznek közzé az appban, ebből választhatnak a vevők. A jelenlegi felállás szerint USD, EUR, BYN és KZT devizák használhatóak majd vásárlásra. Aktuálisan bitcoin és toncoin vásárolható csak, de a tervek szerint ez majd bővülni fog. Viszont egyedül toncoin küldhető chaten keresztül felhasználók között.

A toncoin a TON blokkláncának natív tokenje, amelyet még a Durov-testvérek hoztak létre, akik egyébként a Telegram Messengert is elindították. Még korábban meg is próbáltak egy saját hivatalos tokent indítani, GRAM néven, de ezt végül az amerikai hatóságok meghiúsították. Akkor a Telegramnak 1,2 milliárd dollárt kellett visszafizetnie a befektetőknek. Ekkor engedte el a Telegram a projektet és így jött képbe a TON Foundation, ami egy decentralizált közösség Anatoliy Makosov és Kirill Emelyanenko alapításával. A fő céljuk a hagyományos internet és a blokklánc technológia összekapcsolása. Jelenleg úgy 1,3 millió tárca lehet a Telegramon és a TON közösség Telegram csoportjában 630 ezer tag van. A TON árfolyama 1,4 dollár körül mozog aktuálisan, a piaci kapitalizációja pedig eléri az 1,7 milliárd dollárt is.