A Tesla újabb lépést tehet a Bitcoin felé, méghozzá villámgyorsan

A mindenféle lebilincselő bejelentések mellett, a Bitcoin 2022 konferencián egy új projekt bemutatására kaptuk fel a fejünket, miszerint a Tesla elektromos meghajtású autók töltéséért akár már a Bitcoin Lightning villámgyors hálózaton keresztül is lehetne fizetni.

Meg kell mondani, a villamosenergia Lightning hálózaton keresztüli árazása egy rendkívül egyedi, de annál izgalmasabb következményekkel járó elképzelés. A kriptovaluták hőse és az energiaipar kapcsolata már jól ismert, románcuk ugyanis már messze túlmutat a bányászat hagyományos megvalósulásán, a hulladékhő minden képzeletet felülmúló felhasználása és a hálózat stabilizálása pedig napról napra felértékelődik. Az Andy Schroder által kifejlesztett és a Bitcoin 2022 konferencia kiállítótermében bemutatott Distributed Charge projekt új vizekre evezve ígéri a Bitcoin és az energiaszektor integrációjának előmozdítását.

Itt lényegében arról van szó, hogy a tervek szerint a Teslákba és a töltőterminálokba integrált csomópontokon keresztül lehetőségünk nyílna akár Lightning hálózaton keresztül fizetni autónk töltéséért. Az egyedi áramköri lap az Oratek TOFU platform részeként lett megálmodva. A terminálok csomópontjait úgy tervezték, hogy az USB-C töltő használatával akár 7,5 és 28 VDC közötti feszültséggel is lehessen táplálni, ellenálljon a zord időjárásnak, de M.2 modulján keresztül SSD-kártya vagy akár mobil rádió közvetlen beszerelésére is lehetőség nyílna.

A Distributed Charge ugyan jelenleg az elektromos járműveket használja az ötlete kísérleti megvalósítására, de elképzelhető, hogy a technológiát hamarosan szélesebb körben is alkalmazhatják. Az elképzelés ugyanis mindazon felül, hogy jóval zöldebb lenne, a közműszolgáltatókat is a hatékonyabb árképzésre késztetné, valamint lehetővé tenné az energiatermelők számára, hogy biztonságosan, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítsenek.

Schroder a Bitcoint az energiatermelés natív fizetési hálózataként képzeli el:

Minden villamos fogyasztásmérőnek lehetővé kell tennie a kétirányú fizetést és energiaáramlást, hogy könnyen tudjanak energiát vásárolni és eladni magánhálózaton, harmadik felek és inflációra hajlandó pénznemek bevonása nélkül.”