Tisztító tűz: több projekt halálát is látja a milliárdos kriptopiacon

Mark Cuban amerikai milliárdos a Twitteren a jelenlegi kriptopiacot a 2000-es évek internetéhez hasonlította. A dotcom lufi kidurranása után ugyanis számos használhatatlan projekt tűnt el pillanatok alatt. 

Tisztító tűz a kriptopiacon, mint a dotcom lufi után

Cuban kijelentette:

“A kriptovaluták most azon az átmeneti időszakon mennek keresztül, amelyen az internet átment a 2000-es években.”

A vállalkozó továbbá kifejtette, hogy a kriptopiacon a dApp-ok, a nem helyettesíthető tokenek (NFT), a decentralizált pénzügy (DeFi) és a play-to-earn játékok (P2E) kezdeti felfutása után ezek imitálása következett. Az utánzás pedig átmenetileg kifogta a szelet a szektor hajójából. Az utánzó projektek most örökre eltűnhetnek.

Cuban szerint azonban várhatóan többféle felhasználó lép be a kripto piacra a következő években ami új lendületet adhat az egyre bővülő szektornak.

Erősítheti-e a piacot a több kripto felhasználó belépése?

Tudjuk, hogy a kriptovaluták és az internet összehasonlítása nem újdonság. Korábban Willy Woo elemző a kripto felhasználók számának növekedését az internetezők számának növekedésével hasonlította össze. Woo azt jósolta, hogy a Bitcoinnak 2025-re egymilliárd felhasználója lesz, hasonlóan a 2005-ös internethez.

Az új kripto felhasználók több likviditást pumpálhatnak a rendszerbe, ami idővel felfelé viheti az árfolyamot. Azonban jelenleg éppen hogy vérfürdő zajlik a piacon. Az elmúlt 24 órában a Bitcoin rövid időre 30 000 dollár alá is süllyedt, miközben a kriptoeszközök 800 milliárd dollár piaci kapitalizációt veszítettek az elmúlt hónapban.

Az intelligens szerződések lesznek a középpontban

Cuban szerint az intelligens szerződések lehetnek a következő hajtóerő a kripto ökoszisztémában. Megjegyezte:

„Amit nem láttunk, az az intelligens szerződések alkalmazása az üzleti termelékenység és a jövedelmezőség javítása érdekében. Ez lesz a következő nagy dobás.”

A Shark Tank befektetője szerint a vállalkozások hamarosan versenyelőnyre tesznek szert az intelligens szerződések alkalmazásával. Azonban pont emiatt csak az ehhez alkalmazkodó egyedi blokklánc projektek maradnak életben. Az utánzók kudarcot vallnak.  Rávilágít Cuban ugyanis arra, hogy nem minden blokkláncnak van szüksége NFT-re, DeFi-re vagy akár a láncok közötti interoperabilitásra.