A Tether körüli kérdések: akkor most van dollár vagy nincs?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A kriptovaluták piacán jelenleg a legnagyobb hír egyértelműen a bitcoin szárnyalása, a legtöbb írás az újabb befektetőkről, várható árfolyamokról szól. Vannak azonban más, igen domináns tényezők és kriptók is a piacon, ezek egyike a Tether (USDT), amely komoly viták és beszélgetések központjában van. Vannak olyan elvakult vélekedések, amelyek szerint az USDT körüli kérdések fogják egyszer magukkal rántani az egész kriptopiacot. És bármi, ami az USDT-t érinti, biztosan komoly hatással lesz az összes kriptovalutára. Hiszen a Tether kereskedési volumene majdnem duplája a bitcoinénak egyes napokon.

A Tether körüli kérdések

Ugyebár a Tetherről azt mindenki tudja, aki valamennyire ismeri a kriptókat, hogy ez egy amerikai dollárhoz kötött stablecoin. Viszont a kritikusai szerint ez nem is így van, hiszen ahogy a dollár mögött sincs már régóta aranyfedezet, úgy a Tether esetén is csak a semmiben lógnak a coinok, többnyire nincs valódi dollár mögöttük. És ha ettől egyszer bepánikolnak a befektetők, hodlerek, akkor aztán megindulhat az összeomlás – állítják a kritikusok. A Tether-hívők szerint pedig itt nincs semmiféle machináció, az egész csak összeesküvés-elmélet. Persze vannak tények.

Amikor 2014-ben elindult az USDT, akkor ugyebár azzal reklámozták, hogy ha valaki egy dollárt betesz a Tether számlájára, akkor kap egy coint cserébe. De az gyorsan kétségessé vált, hogy valójában a coinok mögött van-e dollár. Egy kormányzati vizsgálat ugyanis érdekes kérdéseket tárt fel a Tetherrel kapcsolatban. A cég nem akart adatokat szolgáltatni, nem olyan adatokat szolgáltatni és így tovább (és a mai napig nem auditálták rendesen). Ezzel pedig csak olajat öntött a kritikusok tűzére, főleg, hogy a Tether is beismerte, hogy csak 74%-ban van dollár a coinok mögött. Így egyre többen kezdték azt terjeszteni, hogy a Tether csak mögöttes tartalom nélküli coinokat bocsát ki. És mindezt azért teszi, hogy tovább pörgesse a kriptók és a Bitcoin árfolyamát.

A Crypto Capital-ügy

És akkor jött egy rendkívül érdekes ügy is a képbe, amelynek előzményei évekkel ezelőttre nyúlnak vissza. A Tether anyavállalata, az iFinex és a Bitfinex kriptótőzsde a tranzakciók végrehajtására és a pénz tárolására jobb híján egy panamai bankot, a Crypto Capitalt kezdett el használni. Viszont állítólag ez a cég 850 millió dollárt nyúlt le a Tether coinok mögött lévő dollárból. És a kapcsolódó pénzügyi ügyletek eredményeként most már sok százmillió hiányzik a tartalékból.

Tehát a Tether körüli kérdések nem kaptak egyértelmű választ, hogy például akkor a Tether tényleg csak egy lufi lenne vagy tényleg ott van a sok milliárd dollár és bármikor dollárra váltható a coinok 74%-a. De hogy a bitcoin miért kerül a képbe az is érdekes. Hiszen a kritikusok szerint a Tether így pörgeti a bitcoin árfolyamát, de ugyanakkor azt már több kutatás is alátámasztotta elvileg, hogy a két coin ára nem kötődik egymáshoz.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.