A világ legkeresettebb kriptovalutája nem a Bitcoin

Ha úgy gondoljátok, hogy a világ legkeresettebb kriptója a Bitcoin, akkor nagy tévedésben vagytok. Habár a Bitcoin adja a digitális coinok világpiaci értékének körülbelül 70%-át, a forgalom alapján nincs az első helyen.

Habár elég nehéz konkrét és megbízható információt szerezni a kereskedelmi volumenekről, azonban a CoinMarketCap.com elég jó statisztikákat szokott közölni. Ez alapján az derül ki, hogy a szeptemberi hónap legmagasabb napi és havi kereskedelmi volumenét is a Tether érte el, aminek a piaci kapitalizációja 30-szor kisebb a Bitcoinnál.

A Tether kereskedési volumene először idén áprilisban lépte túl a Bitcoint, és augusztus eleje óta rendszeresen megelőzte, átlagosan napi 21 milliárd USA dollár értékben, jelentette a CoinMarketCap.
A Tether havi kereskedési volumene átlagosan 18%-kal nagyobb a Bitcoinnál, ezzel a kriptoökoszisztéma legfontosabb coinjává vált.

A Tether kulcspozícióban van

Azonban a Tether okolható az miatt is, hogy a szabályozók éles szemmel figyelik a kriptovaluták minden egyes mozdulatát, aminek a kimenetele gyakran, hogy megszüntetik a kriptotőzsdék működési engedélyét is piaci manipuláció miatt.

“Ha nem lenne Tether, akkor elég hatalmas napi kereskedési volumentől esnénk el, ami naponta elérheti az 1 milliárd dollár értéket is.” – nyilatkozta Lex Sokolin, a ConsenSys globális pénzügyi-technológiai vezetője, ami blokklánc technológiákat kínál.

A statisztika alapján tehát a Tether a világ legkeresettebb stabilcoinja, azaz olyan token, amelynek viszonylag alacsony az árfolyamfluktuációja. A kriptopiacokon a Tether egyben egy hidat is kínál a többi kriptovaluta felé. Például Kínában be vannak tiltva a kriptotőzsdék, ezért az emberek tőzsdei ügyleteken kívül készpénzért tudnak Tethert vásárolni, amit aztán kereskedési ügyletekben Bitcoinra vagy más kriptovalutára tudnak cserélni, magyarázta Sokolin.

“Nagyon sok ember számára Ázsiában kimondottan imponáló, hogy van ez az offshore, zavaros dolog, amit nem tud szabályozni az USA kormánya.” – mondta Jeremy Allaire, a Circle ügyvezetője, ők egy rivális tokent, az USD Coint támogatják.

Az ázsiai kereskedők adják a teljes kriptokereskedési volumen 70%-át, mondja Allaire, és ebből a Tether a tranzakciók 40% és 80%-ban volt használva a két legnagyobb kriptotőzsdén: a Binancen és a Huobin a CoinMetrics adatai alapján.

A kriptovaluta körüli furcsaságok

Sok ember nem is tudja, hogy Tethert használ, mondja Thaddeus Dryja, az MIT kutatója. Mivel a tradicionális pénzügyi intézmények aggódnak amiatt, hogy nem tudják kiszimatolni a bűnözőket és a pénzmosókat, ezért a legtöbb kriptotőzsdének nem engedik, hogy bankszámlát nyissanak, és dollárt tartsanak az ügyfelek nevében. Ezért ezt Tetherrel helyettesítik. Sok kriptotőzsde még át is címkézi az oldalakat, hogy úgy tűnjön, az ügyfélnek dollárban van egyenlege a Tether helyett.

Ahogy a Tethert kezelik és irányítják, az egy fekete doboznak tűnik. Ahogy a Bitcoin nem tartozik senkihez, a Tether ezzel ellentétben egy hongkongi privát vállalat által lett kibocsátva, akik a Bitfinex kriptotőzsdét is birtokolják.

Az a mechanizmus, amivel a Tether kínálatát növelik vagy csökkentik, senki számára sem világos, és szintén kérdőjeles, hogy a kínálat mennyi részét fedezik fiat pénzekkel. Másik dolog, ami kockázatként jelenik meg, hogy a Tether még nem kapott független auditot.

Áprilisban a Tether azt nyilatkozta, hogy a volumen 74%-át fedezi készpénz és egyéb rövid távú értékpapír, míg korábban ez 100% volt. Ez a nyilatkozat része volt annak a folyamatban lévő nyomozásnak, amit a new yorki főügyész kezdeményezett, mivel azzal vádolták meg a Tether mögött álló cégeket, hogy 850 milliós veszteséget próbálták elfedni.

Mégis nagy értéket teremt

A Tetherrel az a legnagyobb probléma, hogy központi szervek irányítják, ami az egész blokklánc és decentralizált kriptovaluták eszméjével ellentétes, és a Tethert vásárlók így a nagy bigtech cégek kezébe kénytelenek helyezni a bizalmukat. Éppen ezért ez a modell nagyon kockázatos, visszaélésre adhat okot, mint a fiat tőzsdék esetében.

Másrészről viszont a Tether a kulcsa a kriptopiacok növekedésének, és ha a coin bajba is kerülne, sok kriptotőzsde hajlandó lenne pénzügyileg kisegíteni a Tether mögött álló cégeket, így megvan az implicit támogatás mögötte.

A Tether már létezik 2014 óta, és azóta is tartja az értékét. Nem mondhatjuk, hogy tökéletes, de a kényelem amit nyújt mérsékli a mögöttes kockázatokat. Egyelőre.