Ezek a bitcoin bányászcégek akkor is pénzt keresnek, ha állnak a gépeik

A forró texasi időjárás a nyáron túlterhelte az elektromos hálózatot, emiatt az áramszolgáltató vészhelyzeti eljárásokat volt kénytelen elrendelni. Ez természetesen a texasi bitcoin bányászokat is érintette.

A texasi hőség több bányászati céget is arra kényszerített tehát, hogy – ha ideiglenesen is – de leállítsák a bányászati tevékenységüket. A Riot bányászati cég tegnap tette közzé, hogy “fizettek” nekik a leállításért, mint ahogy a Marathon Digital bányászcégnek is, akik a bitcoin bányászat 9%-os visszaeséséről számoltak be.

Az Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), a texasi áramszolgáltató augusztus folyamán kénytelen volt vészhelyzeti eljárásokat elrendelni, hogy az ügyfelek soha ne maradjanak áram nélkül, miközben az államot már a szokásosnak mondható nyári hőhullám sújtotta. Az ERCOT nagyjából 25 millió texasi lakost lát el energiával, ami az állam hálózati terhelésének 90%-át jelenti.

A vészhelyzeti eljárások arra utalnak, hogy bizonyos energiafogyasztóknak, ilyenek például a bitcoin bányászok is, csökkenteniük kell az energiaszükségletüket. A bányászok esetében gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy lekapcsolják a gépeket.

“Tisztázzuk, hogy nem azért kapunk pénzt, hogy kikapcsoljuk a gépeket.” – nyilatkozta Jason Les, a Riot bányászcég vezérigazgatója.

Az ERCOT-tól kapott 31 millió dolláros energiakreditekre utalva Les elmondta: “A kapott kreditek nagy része lényegében az energiakereskedésből származik”. A vezérigazgató hozzátette, hogy energiaszerződésekkel rendelkeznek, és “azzal, hogy úgy döntenek, hogy nem bányásznak“, pénzt keresnek a szerződéses ár és a piaci ár közötti különbözeten.

bitcoin bányászat

A bányászcégek energiakereskedéssel is foglalkoznak

Les rámutatott az ERCOT által a hálózat bizonytalanságának és változékonyságának kezelésére bevezetett egyedülálló stratégiára is – a kiegészítő szolgáltatásokra.

A kiegészítő szolgáltatásokat az ERCOT a day-ahead piacon vásárolja, hogy kiegyensúlyozza a következő napra előre jelzett villamosenergia-kínálatot és -keresletet a hálózaton, és enyhítse a valós idejű működési problémákat.

“Részt veszünk a kiegészítő szolgáltatási programokban.” – nyilatkozta Les, és kifejtette, hogy a program azt is lehetővé teszi számukra, hogy eladják az ERCOT-nak a “jogot, hogy tetszés szerint szabályozzák a terhelésünket”.

Anthony Power, a Compass Mining bányászati elemzője úgy véli, amit a Riot és mások tesznek, az “a legjobb stratégia”.

Szerinte a Riot azért teheti ezt meg, mert áramvásárlási szerződéseket használnak, ami lényegében lehetővé teszi számukra, hogy meghatározott áron bányásszanak.

Ez a bányászok számára anyagi ösztönzővel is jár. “Vagy BTC-t bányásznak, vagy magas árak esetén visszafogják a működésüket és az allokált áramot visszaadják a hálózatnak.” – magyarázta a működési modellt. Ez így jobb megtérülést biztosít számukra, mint a bányászat, és egyúttal reagálnak a hálózati igényekre.

Ahogy Les elmondta: “Az ERCOT egy deregulált piac, ahol az energiával kereskednek“. Ez azt jelenti, hogy “a magas árak azt jelzik a piacon, hogy a hálózatnak energiára van szüksége“. Azt a következtetést vonta le, hogy “mint minden piac, ez is azt jelenti, hogy a kereslet a kínálathoz igazodik”.